Niemcy kolejny tydzień z rzędu obniżają cenę tuczników. W bieżącym tygodniu spadła ona o 3 centy i osiągnęła wartość 1,37 euro za kilogram wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,75 zł.
Tuczniki w Niemczech w ubiegłym tygodniu potaniały o 5 centów, a w bieżącym tygodniu o kolejne 3 centy. W ślad za tym w większości krajów Unii Europejskiej ceny poszybowały w dół.
Spadek cen żywca wieprzowego jest spowodowany zmniejszonym eksportem wieprzowiny do Chin, który został odnotowany w ubiegłym tygodniu. Na wielu rynkach dokonano znaczącej korekty cenników w dół. Jedynie Francja i Hiszpania utrzymały swoje notowania bez zmian - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN.
Przeprowadzenie odstrzału sanitarnego 100 sztuk dzików na terenie Kampinoskiego Parku Narodowego - to obowiązek Polskiego Związku Łowieckiego, wynikający z rozporządzenia wojewody mazowieckiego o zwalczaniu ASF u dzików w...
Obniżenie cen w Niemczech w ubiegłym tygodniu spowodowało wprowadzenie korekt w Danii, Belgii i Austrii, gdzie tuczniki potaniały prawie o 5 centów.
Żywiec wieprzowy w Holandii potaniał o 2 centy. Niewielkie zmiany ceny odnotowano w Wielkiej Brytanii.
W rankingu cenowym krajów unijnych produkujących najwięcej wieprzowiny liderem nadal pozostaje Dania, drugie miejsce zajmuje Hiszpania, a trzecie Francja.
W Niemczech większa podaż żywca napotyka na umiarkowany popyt ze strony ubojni. Cena w tym tygodniu spadła o 3 centy i osiągnęła wartość 1,37 euro za kilogram wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,75 zł.
Prosięta w Stanach Zjednoczonych podrożały. Sztuki w wadze 18 kg kosztowały średnio 73,37 dolarów za sztukę (około 260 zł).
Wzrost cen prosiąt głównie wynika z ich małej liczby na rynku. Jest to wynik zarówno wirusa PED jak i PRRS, które ostatnio uaktywniły się w niektórych stadach macior.
Niższa podaż prosiąt zapowiada wzrostu cen tuczników w miesiącach letnich w USA.
Eksperci przewidują, że może osłabić to pozycję konkurencyjną eksporterów amerykańskich na rynku chińskim w stosunku do wieprzowiny unijnej i złagodzić spadek cen w tych krajach.