Ceny tuczników w Europie wahają się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-09-2019,8:45 Aktualizacja: 03-09-2019,8:39
A A A
Notowania żywca wieprzowego w 35 tygodniu w Austrii i Belgii spadły, a w Danii i Francji wzrosły. Z kolei w Hiszpanii i Holandii pozostały bez zmian. 
 
Tuczniki w ostatnim tygodniu nie odnotowały wyraźnego trendu cenowego. Hiszpania i Holandia utrzymały ceny z tygodnia poprzedniego, podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Żywiec wieprzowy w Austrii i Belgii pozostał pod silnym wpływem spadku ceny w Niemczech i w rezultacie w obu tych krajach notowania obniżono odpowiednio o 3,1 oraz 2,5 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).
 
tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna, Dania, warchlaki

Sprawdź aktualne ceny tuczników i warchlaków w Niemczech i w Danii

Notowania żywca wieprzowego po znaczących wzrostach oraz niewielkich spadkach ustabilizowały się. Zarówno w Niemczech jak i Danii ceny tuczników pozostają bez zmian.   Tuczniki w niemieckich notowaniach małej giełdy z 27 sierpnia...
Ceny odnotowane w Danii i Francji wzrosły o 4 centy za kilogram wbc. 
 
W Niemczech po dokonanej korekcie o 3 centy w dół w 34 tygodniu sytuacja jest stabilna. W kolejnym tygodniu liczba świń oferowanych do uboju bez problemu znalazła odbiorców. 
 
W notowaniach dużej giełdy z dnia 28 sierpnia niemiecka cena utrzymała się na poziomie 1,85 euro za kilogram wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,08 złotych.
 
W naszym kraju w ślad za zachodnim sąsiadem, zakłady w większości utrzymały swoje cenniki na niezmienionych poziomach.
 
Natomiast w Chinach średnia cena żywca wieprzowego według danych ministerstwa handlu w dniu 23 sierpnia wzrosła do 31,77 juanów za kg (17,63 złotych). 
 
Rosnące notowania wieprzowiny oraz warzyw są głównym motorem napędowym wzrostu inflacji w tym kraju.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA