Ceny tuczników są stabilne, ale Covid-19 może to zmienić

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-10-2020,18:35 Aktualizacja: 05-10-2020,18:38
A A A

Cena tuczników w Niemczech kolejny tydzień pozostaje bez zmian. Tamtejsze zakłady mięsne oferują producentom tych zwierząt stawki na poziomie 1,27 euro za kg w wadze bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,70 zł za kg.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że ze względu na drugą falę pandemii Covid-19, w wielu niemieckich zakładach mięsnych konieczne było wprowadzenie dodatkowych obostrzeń higienicznych, które wpłynęły na ograniczenie liczby ubojów.

Niektóre dostawy tuczników zostały przełożone o dwa tygodnie. Nadwyżka żywca wieprzowego przyczynia się jednak do coraz większej presji na ceny skupu.

  • Cena tuczników w Niemczech kolejny tydzień pozostaje bez zmian i wynosi 1,27 euro za kg wbc
  • Druga fala pandemii Covid-19 ograniczyła liczbę ubojów w zeszłym tygodniu w Niemczech
  • Tuczniki w Polsce w ubiegłym tygodniu były o 5-10 groszy za kg wbc tańsze
  • Ceny tuczników w innych krajach Unii Europejskiej są stabilne
  • UE wspiera Niemcy w rozmowach z Chinami dotyczącymi regionalizacji

asf w Niemczech, przypadek ASF, padły dzik, Niemcy, wirus ASF w Niemczech, KZP-PTCH POLPIG

Wirus ASF w Niemczech zdobywa coraz większe terytorium

Wirus ASF w Niemczech niespodziewanie przedostał się na odległość około 70 kilometrów na północ od dotychczasowego miejsca. Zakażony dzik został odstrzelony w pobliżu granicy z Polską, gdzie nie stwierdzono przypadków choroby u...

Ceny w tuczników w Europie są stabilne

Cena tuczników w Polsce, jak podaje POLPIG, w porównaniu do ubiegłego tygodnia zmalała od 5 do 10 groszy za kg wbc.

Producenci tuczników ze strefy niebieskiej na zachodzie kraju wciąż otrzymują niższe ceny w stosunku do tych rolników, którzy znajdują się w białej. Wynika to z faktu braku zakładu mięsnego, który będzie ubijał świnie wyprodukowane w strefach ASF.

Ceny tuczników w innych krajach Unii Europejskiej są stabilne. W Danii notowania utrzymały się na ubiegłotygodniowym poziomie i 1 października zostały ustalone na poziomie 10,30 DKK za kg wbc tj. około 6,3 zł za kg.

Tuczniki w Hiszpanii i Francji również kosztowały tyle samo co w ubiegłym tygodniu tj. odpowiednio 1,29 euro za kg żywca tj. około 5,74 zł oraz 1,37 euro za kg wbc tj. około 6,21 zł za kg.

Cena tuczników po raz kolejny spadła za to w Belgii, tym razem o 2,3% do poziomu 0,850 euro za kg żywca, co w przeliczeniu na złotówki po kursie z 1 października stanowi około 3,81 zł. W ubiegłym tygodniu notowania tych zwierząt w Belgii wynosiły 0,87 euro za kg żywca.

Cena tuczników spadła również w Niderlandach. 25 września została ona ustalona na poziomie o 1% niższym w stosunku do ubiegłego tygodnia i wyniosła 1,04 euro za kg żywca, co w przeliczeniu na złotówki po kursie z tego dnia daje około 4,7 zł.

warchlaki, cena w Danii, trzoda chlewna, Niemcy, spadek cen warchlaków,

Po silnym spadku cen warchlaków nastąpiła stabilizacja

Ceny warchlaków na początku września zarówno w Danii jak i w Niemczech spadły. Jednak w kolejnych notowaniach ustabilizowały się.    Warchlaki w Danii w drugim tygodniu września odnotowały duże spadki cen. Za zwierzęta o...

Trwają rozmowy z Chinami

Przypadki afrykańskiego pomoru świń wykryte w Brandenburgii w Niemczech w pobliżu polskiej granicy, były bezpośrednią przyczyną spadu cen skupu trzody chlewnej w Europie.

Eksport niemieckiej wieprzowiny do krajów trzecich, w tym głównie do Chin, został natychmiast wstrzymany.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że cały czas trwają rozmowy dyplomatyczne z Chinami. Prowadzone są starania, wspierane przez Unię Europejską, aby Państwo Środka uznało regionalizację ASF i przywróciło import wieprzowiny z Niemiec.

Na decyzję Chin o uznaniu regionalizacji musimy jeszcze poczekać, niestety nie wiadomo jak długo. Wszyscy producenci wieprzowiny w Europie mają jednak nadzieję, że wkrótce nastąpi przełom w rozmowach.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
     
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA