Ceny tuczników rosną. To nie będzie tylko sezonowa podwyżka?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
12-08-2019,12:00 Aktualizacja: 19-08-2019,10:09
A A A

Tuczniki są coraz droższe, ponieważ zakłady mięsne zabiegają o surowiec. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej informuje, że trend ten może się utrzymać w dłuższym czasie.

Ubojnie skupują tuczniki, ponieważ zapotrzebowanie na surowiec rośnie. Dzieje się tak głównie przez upały, które w ostatnim czasie nawiedziły Europę. W ich wyniku dobowe przyrosty masy ciała tych zwierząt były niższe.

Ceny żywca wieprzowego w związku z tym idą w górę. Jak podaje KZP-PTCH na podstawie ISN w ubiegłym tygodniu w Holandii wzrosły one o 6 centów za kg wbc, w Belgii o 5 centów, a w Austrii o 4 centy.

asf, dobrostan zwierząt, świnie z dostępem do wybiegu, KZP-PTCH

Ministerstwo rolnictwa nie zakaże utrzymywania świń na wybiegach

Lochy oraz tuczniki utrzymywane na wybiegach stanowią bardzo duże zagrożenie szerzenia się wirusa afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Ministerstwo rolnictwa informuje jednak, że w najbliższej przyszłości nie planuje wprowadzenia zakazu takiego...

Tuczniki w notowaniach niemieckiej dużej giełdy VEZG z dnia 7 sierpnia wzrosły aż o 7 centów do wysokości 1,85 euro za kg tuszy. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 8 zł za kg wbc.

Żywiec wieprzowy jest droższy i dodatkowo, jak informuje KZP-PTCH, trend wzrostowy notowań tych zwierząt nie będzie wyłącznie sezonowy, ale utrzyma się w dłuższym czasie.

Hodowcy i producenci trzody chlewnej mogą się spodziewać wyższych cen głównie wskutek obecnej sytuacji, jaka ma miejsce w Chinach.

Cena żywca wieprzowego w tym kraju wzrosła już do 22 juanów za kg czyli około 12 zł/kg.

Żywiec wieprzowy, zdaniem ekspertów z Rabobank, pod koniec tego roku będzie jeszcze droższy, a jego cena przekroczy granicę 30 juanów za kg tj. około 16 zł. Więcej informacji na ten temat można znaleźć TUTAJ.

Wieprzowina z Unii Europejskiej będzie chętnie kupowana przez Chiny również ze względu na prowadzoną wojnę handlową ze Stanami Zjednoczonymi.

  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA