Ceny tuczników rosną. To nie będzie tylko sezonowa podwyżka?
Tuczniki są coraz droższe, ponieważ zakłady mięsne zabiegają o surowiec. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej informuje, że trend ten może się utrzymać w dłuższym czasie.
Ubojnie skupują tuczniki, ponieważ zapotrzebowanie na surowiec rośnie. Dzieje się tak głównie przez upały, które w ostatnim czasie nawiedziły Europę. W ich wyniku dobowe przyrosty masy ciała tych zwierząt były niższe.
Ceny żywca wieprzowego w związku z tym idą w górę. Jak podaje KZP-PTCH na podstawie ISN w ubiegłym tygodniu w Holandii wzrosły one o 6 centów za kg wbc, w Belgii o 5 centów, a w Austrii o 4 centy.
Ministerstwo rolnictwa nie zakaże utrzymywania świń na wybiegach
Tuczniki w notowaniach niemieckiej dużej giełdy VEZG z dnia 7 sierpnia wzrosły aż o 7 centów do wysokości 1,85 euro za kg tuszy. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 8 zł za kg wbc.
Żywiec wieprzowy jest droższy i dodatkowo, jak informuje KZP-PTCH, trend wzrostowy notowań tych zwierząt nie będzie wyłącznie sezonowy, ale utrzyma się w dłuższym czasie.
Hodowcy i producenci trzody chlewnej mogą się spodziewać wyższych cen głównie wskutek obecnej sytuacji, jaka ma miejsce w Chinach.
Cena żywca wieprzowego w tym kraju wzrosła już do 22 juanów za kg czyli około 12 zł/kg.
Żywiec wieprzowy, zdaniem ekspertów z Rabobank, pod koniec tego roku będzie jeszcze droższy, a jego cena przekroczy granicę 30 juanów za kg tj. około 16 zł. Więcej informacji na ten temat można znaleźć TUTAJ.
Wieprzowina z Unii Europejskiej będzie chętnie kupowana przez Chiny również ze względu na prowadzoną wojnę handlową ze Stanami Zjednoczonymi.
- Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ