Ceny tuczników pozostały stabilne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-04-2021,9:40 Aktualizacja: 20-04-2021,9:36
A A A
Rynek żywca wieprzowego w wielu europejskich krajach pozostał stabilny. Cena w Niemczech zarówno na małej jak i dużej giełdzie nie zmieniła się. 
 
Tuczniki na dużej niemieckiej giełdzie w notowaniach z 14 kwietnia utrzymały cenę na poziomie 1,50 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 6,83 zł za kg. 
 
Cena na małej giełdzie opublikowana 16 kwietnia również utrzymała się na poziomie sprzed tygodnia i wyniosła 1,54 euro za kg wbc, czyli około 7 zł. 
 
Stabilizacja cen dotyczyła również Danii, Holandii, Belgii i Austrii. Natomiast we Francji, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, cena skupu tuczników wzrosła o 3 centy.
 
ASF, afrykański pomór świń, unijne przepisy dotyczące ASF, przemieszczanie świń ze stref,

Domagają się okresu przejściowego na wprowadzenie przepisów dotyczących ASF

Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF skierowało pismo do ministra rolnictwa Grzegorza Pudy. Apeluje w nim o wprowadzenie okresu przejściowego wymaganego do wdrożenia unijnych przepisów dotyczących afrykańskiego pomoru świń (ASF). ...
Duży popyt na unijną wieprzowinę utrzymuje się na rynkach azjatyckich. Chiny podpisują kolejne umowy na dostawy mięsa mrożonego. Problem z dostępnością kontenerów do przewozu mięsa wieprzowego rozwiązano po odblokowaniu Kanału Sueskiego.
 
Zbliżający się długi weekend majowy i rozpoczęcie sezonu grillowego może dać impuls do wzrostu cen skupu żywca wieprzowego.
 
W Polsce średnia cena skupu tuczników w wadze żywej wynosi 4,92 zł za kg. Za klasę E średnio zakłady płacą 6,60 zł za kg.
 
Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na rynku krajowym w dniach 5-11 kwietnia, cena zakupu trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i przeciętnie wyniosła 5,29 zł za kg. 
 
Była ona jednocześnie o 0,4% wyższa niż przed miesiącem, ale o 16% niższa niż w analogicznym okresie 2020 r. 
 
Zakłady mięsne w tym samym czasie sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 7,87 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 0,4% wyższa niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była o 14% niższa niż przed rokiem.
 
Jak przewiduje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowa produkcja wieprzowiny w bieżącym roku wyniesie 101,5 mln ton. Będzie ona o 5% większa niż w poprzednim roku.
 
W Chinach produkcji wieprzowiny najprawdopodobniej wzrośnie o 11%. W Unii Europejskiej wzrost ten ma wynieść około 1%, w Brazylii 3%, a w Rosji 2,5%.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA