Bułgaria rozwija produkcję trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-10-2019,12:00 Aktualizacja: 22-10-2019,10:37
A A A
Sektor trzody chlewnej w Bułgarii w minionym roku odnotował największy od dekady wzrost produkcji. Pogłowie świń  w tym państwie zwiększyło się o ponad 10 proc. w stosunku do 2017 r.
 
Bułgarski rynek w zeszłym roku utrzymywał tendencje do konsolidacji i integracji. Skutkiem tego było ograniczenie liczby gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną o 20 proc.
 
Spowodowało to jednocześnie wzrost średniej liczby świń w przeliczeniu na gospodarstwo do 100,7 zwierząt i było to o 27,5 sztuk więcej niż w 2017 r. – informuje portal 3trzy3 na podstawie gain.fas.usda.gov.
 
Obecnie komercyjna produkcja wieprzowiny jest prowadzona przez 65 zintegrowanych firm.
 
warchlaki, cena w Danii, trzoda chlewna, tuczniki, Niemcy

Sprawdź aktualne ceny warchlaków w Europie

Ceny warchlaków w Danii i Niemczech w ostatnich tygodniach pozostawały bez większych zmian. W najnowszych notowaniach zwierzęta oferowane przez Duńczyków podrożały.    Duńczycy zajmują jedną z czołowych pozycji w produkcji...
Liczba gospodarstw utrzymująca lochy zmniejszyła się o 17,8 procent, a pogłowie loch wzrosło o 12,6 proc. Średnia liczba loch w gospodarstwie wzrosła o 23,9 zwierząt z 49,7 do 73,6 sztuk. 
 
W omawianym okresie ubój świń i produkcja wieprzowiny wzrosły odpowiednio o 9,1 proc. i 9,5 proc. w stosunku do 2017 r. 
 
W gospodarstwach komercyjnych produkcja wieprzowiny wzrosła o 12,9 proc. Z kolei przydomowa produkcja i ubój spadły odpowiednio o 55,9 proc. i 42,1 proc. 
 
W Bułgarii znajduje się 79 małych i średnich rzeźni. Z ich danych wynika, że masa tuszy w ciągu roku wzrosła o niecałe 1 kg z 66,8 kg do 67,7 kg.
 
Według informacji z pierwszego półrocza bieżącego roku można ustalić, że komercyjny ubój wzrósł o 9,1 proc., a produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 10,9 proc. 
 
Sytuacja zmieniła się w lipcu 2019 r., kiedy to odnotowano wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Bułgarii. 
 
W połowie sierpnia w wyniku choroby pogłowie świń spadło o 23 proc., czyli około 150 tys. zwierząt.
 
Jednocześnie wiele gospodarstw przydomowych musiało przeprowadzić ubój z powodu nowych rządowych środków łagodzących skutki ASF.
 
W efekcie masowego uboju przydomowego i zwiększonej produkcji wieprzowiny w pierwszej połowie 2019 r. roczna produkcja wieprzowiny wzrośnie.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA