Belgia wprowadziła nowy certyfikat jakości BePork. Oprócz bezpiecznego i wysokiej jakości mięsa zapewnia, że świnie były utrzymywane w wysokim dobrostanie, a ich zdrowie było monitorowane bez przerwy.
Belgia wprowadza nowy znak jakości o nazwie BePork. Łączy on wszystkich graczy w sektorze trzody chlewnej oraz ma być gwarancją lokalnej produkcji w programie od pola do stołu.
Wysokiej jakości wieprzowina pochodząca z Belgii będzie oznaczana nowym znakiem BePork. Ma być on gwarancją lokalnej produkcji w systemie od pola do stołu i łączyć wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego.
W jego skład wchodzą producenci pasz, hodowcy świń, firmy transportowe, rzeźnie, zakłady rozbioru mięsa i przetwórcy mięsa oraz punkty sprzedaży.
Notowania warchlaków zarówno w Danii jak i w Niemczech wzrosły. Nowe ceny obowiązują od 18 do 24 stycznia bieżącego roku. Warchlaki w Niemczech w notowaniach z 15 stycznia podrożały o 1 euro do wartości 15 euro za...
Baza członkowska systemu jakości BePork, jak informuje portal 3trzy3.pl, jest wciąż rozbudowywana. Obecnie składa się z 2695 hodowców trzody chlewnej, 100 firm transportowych, 12 ubojni i 27 zakładów rozbioru.
Certyfikat oprócz bezpiecznego i wysokiej jakości mięsa oferuje dodatkowe gwarancje. Jego twórcy skupili się na dobrostanie świń, a także na zrównoważonym rozwoju i zdrowiu zwierząt.
Polega to między innymi na ciągłym monitorowaniu zdrowia świń oraz zapewnieniu dobrostanu i komfortu w chlewni, a także podczas transportu i uboju.
BePork jest odpowiednikiem niemieckiego systemu jakości. Certyfikat ten jest dodatkowym atutem w eksporcie belgijskiej wieprzowiny do krajów trzecich.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ