Będzie rosnąć konsumpcja mięsa
Rynek rolny związany z produkcją mięsa ma dobre perspektywy, bo wzrosnąć ma konsumpcja mięsa, szczególnie w krajach rozwijających się. Jak podaje unijny raport dotyczący rozwoju rolnictwa do roku 2025, ma to wspomóc eksport mięsa z krajów UE.
Światowa konsumpcja mięsa ma wzrosnąć w latach od 2015 do 2025 r. o 15 procent, czyli nieco mniej niż w poprzedniej dekadzie. W samej Unii konsumpcja mięsa ma osiągnąć najwyższy poziom w 2016 r. i wynieść wtedy 67,6 kg na mieszkańca. Jest to wartość detaliczna i mówiąca o łącznej konsumpcji mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego.
W raporcie UE dotyczącym rozwoju rolnictwa do 2025 r. czytamy, że po roku 2016 ma nastąpić lekki spadek konsumpcji, który do końca badanego okresu (tj. do 2025 r) ma zmniejszyć się o ok. 1 kg i tym samym osiągnąć poziom z roku 2008.
Rozwój produkcji wieprzowiny w krajach Unii ma powoli odrabiać straty spowodowane kiepską sytuacją w ostatnich dwóch latach. Raport przewiduje, że do roku 2025 ma nastąpić dwuprocentowy wzrost produkcji w porównaniu do 2015 roku.