Będzie rosnąć konsumpcja mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
30-12-2015,10:05 Aktualizacja: 30-12-2015,10:42
A A A

Rynek rolny związany z produkcją mięsa ma dobre perspektywy, bo wzrosnąć ma konsumpcja mięsa, szczególnie w krajach rozwijających się. Jak podaje unijny raport dotyczący rozwoju rolnictwa do roku 2025, ma to wspomóc eksport mięsa z krajów UE.

Światowa konsumpcja mięsa ma wzrosnąć w latach od 2015 do 2025 r. o 15 procent, czyli nieco mniej niż w poprzedniej dekadzie. W samej Unii konsumpcja mięsa ma osiągnąć najwyższy poziom w 2016 r. i wynieść wtedy 67,6 kg na mieszkańca. Jest to wartość detaliczna i mówiąca o łącznej konsumpcji mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego.

W raporcie UE dotyczącym rozwoju rolnictwa do 2025 r. czytamy, że po roku 2016 ma nastąpić lekki spadek konsumpcji, który do końca badanego okresu (tj. do 2025 r) ma zmniejszyć się o ok. 1 kg i tym samym osiągnąć poziom z roku 2008.

Rozwój produkcji wieprzowiny w krajach Unii ma powoli odrabiać straty spowodowane kiepską sytuacją w ostatnich dwóch latach. Raport przewiduje, że do roku 2025 ma nastąpić dwuprocentowy wzrost produkcji w porównaniu do 2015 roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA