Bartosz Czarniak: hodowcy będą patrzeć politykom na ręce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-10-2023,16:30 Aktualizacja: 23-10-2023,16:37
A A A

Cena tuczników na parkiecie VEZG nie obniżyła się mimo kolejnych dwóch licytacji małej giełdy, które zakończyły się brakiem handlu.

– Podobnie jak przed tygodniem stawka za Odrą wynosi 2,10 euro za kg w klasie E co wcale nie oznacza, że jest ona tyle samo warta, co przed tygodniem – mówi Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Cena tuczników tydzień temu odpowiadała 9,49 zł. Od tego czasu złotówka mocno się wzmocniła, co spowodowało, że obecnie jest to 9,34 zł. Oznacza to spadek o 15 groszy, co najprawdopodobniej zostanie odnotowane w skupach.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Spożycie wieprzowiny spada, co przekłada się na niższe ceny tuczników

Na rynku Unii Europejskiej odnotowuje się spadek popytu na mięso wieprzowe. W rezultacie niższej konsumpcji ceny żywca wieprzowego obniżyły się.    Wyraźny wzrost cen produktów wieprzowych w sklepach ograniczył konsumpcję i...

– Pamiętajmy jednak, że w tym momencie spadają ceny za soję, którą musimy importować i silniejsza polska waluta powoduje, ze koszt zakupu będzie niższy – podkreśla Czarniak.

Sytuacja na rynku świń jest też zależna od polityki, a w tej po ostatnich wyborach, dzieje się sporo. Prawdopodobnie czeka nas zmiana na stanowisku ministra rolnictwa.

– Jako środowisko rolnicze i trzodowe mamy nadzieje na to, iż nowe kierownictwo resortu wykaże się wolą współpracy i pomocą w rozwiązywaniu problemów, które dotykają branżę. Chodzi oczywiście o ASF, a także sprawy związane z uzyskiwaniem pozwoleń na budowę nowych obiektów inwentarskich – podkreśla Bartosz Czarniak.

Hodowca zwraca też uwagę na temat podwyższonego dobrostanu zwierząt, który był na ustach wielu polityków, a który obecnie jest sprawą dobrowolną.

Konsumenci wyrażają wolę, aby podnosić dobrostan wśród zwierząt, ale jednocześnie nie są gotowi do wyższych kosztów związanych z transformacją sposobu produkcji.

ognisko asf u świń, wirus asf, asf w Polsce, trzoda chlewna, dziki, asf w Wielkopolsce, trzoda chlewna, GIW, GLW

ASF po raz 30. Gdzie wybuchło nowe ognisko?

Główny lekarz weterynarii poinformował o wyznaczeniu 30. ogniska ASF u świń w Polsce w 2023 roku. Znajdowało się w nim 117 świń. Liczba ognisk ASF w 2023 r. wzrosła do 30 W ognisku ASF nr 2023/30 utrzymywano łącznie 117 świń W...

– Jeżeli temat ten pozostanie na barkach samych rolników, to konieczność modernizacji budynków i zmniejszenia obsady spowoduje nagły wzrost kosztów razem z malejącymi dochodami, co zamiast rozwijać produkcję, będzie ją zwijać – zauważa Czarniak.

Produkcja wieprzowiny w UE póki co ma się dobrze, ale przy postępujących wzrostach kosztów i malejących dochodach może to się szybko zmienić.

– Obawiam się sytuacji, w której będziemy zmuszani do importowania mięsa z zewnątrz. Pozostaje pytanie, czy jesteśmy w stanie jako Unia Europejska sprawdzić skąd takie mięso pochodzi i jak było produkowane? Szczerze w to wątpię – mówi Bartosz Czarniak.

Europejskie rolnictwo jest pod presją. W imię wątpliwych korzyści politycy swoimi decyzjami skazują je na regres i wpędzają w coraz większe problemy.

– Przykład Holandii pokazuje, że rolnicy potrafią wyjść na ulicę w imię swoich praw. Nie jest to groźba ale przestroga. Bez bezpieczeństwa żywnościowego, bez rozwijającego się rolnictwa, problemy mogą wkrótce dopaść także inne branże – mówi Bartosz Czarniak dodając:

– Dlatego w podejmowanych działaniach polityków ważna jest rozwaga i słuchanie strony społecznej, która mandat zaufania dała w wyborach. Jednak na ulicach może również wyrazić swoje niezadowolenie, które w ostateczności ten mandat zaufania odbierze.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA