Woda pitna towarem deficytowym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-08-2015,9:10 Aktualizacja: 03-08-2015,9:14
A A A

W ciągu najbliższych 10 lat spożycie mięsa na świecie będzie rosło. Jego produkcja jest jednak uzależniona od zasobów wody pitnej, której brakuje szczególnie w krajach rozwijających się jest bardzo mało.

- Obecnie na świecie nie mamy problemy z kryzysem energetycznym. Kogo nie stać na ropę może tak jak Brazylia produkować etanol. Nikt jednak nie zastąpi wody, której zasoby są ograniczone - tłumaczy Osler Desouzart, założycie firmy konsultingowej Organization Development Consultants (ODConsultants), która zajmuje się planowaniem i strategią rynku w krajach Ameryki Północnej i Ameryki Południowej, Europy, Afryki i Azji.

Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy, ubój zwierząt, etykieta na mięsie

Konsument musi wiedzieć, jakie je mięso

Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy (BVA) zaapelowało do Komisji Europejskiej o poparcie wprowadzenia oznakowania mięsa pochodzącego od zwierząt nie poddanych wstępnemu ogłuszeniu przed ubojem w rzeźniach. FAMMU/FAPA donosi, że apel jest...

Zmieniają się nie tylko nawyki żywieniowe ale także geografia spożycia mięsa. Do 2022 r. najbardziej dynamiczny wzrost nastąpi w krajach rozwijających się. W Azji wzrośnie ono o 58 proc. do 33,304,37 mln ton, w Ameryce Południowej o 20 proc. do 11,389,20 mln ton, a w Afryce o 10 proc. do 5,776,05 mln ton.

Azja i Afryka Subsaharyjska, które będą odpowiedzialne za 90 proc. wzrostu demograficznego na świecie do 2050 r. posiadają zaledwie 36 proc. światowych zasobów wody pitnej. W Afryce jest to 9, a w Azji 26,6 proc. Tym samym nie mogą one być samowystarczalne pod względem produkcji mięsa, która pochłania olbrzymie ilości wody.

Najwięcej wody potrzeba na wyprodukowanie 1 kg wołowiny, aż 15,977 litrów wody. W przypadku drobiu jest to 2,828 litrów a wieprzowiny 5,906 l.

- Kiedy importujemy kg wołowiny oszczędzamy wodę, dzięki której możemy wyprodukować 13 kg pszenicy, 35 kg kukurydzy, niemal 100 kg ziemniaków lub 6 kg ryżu - tłumaczy Osler Desouzart.

Tym samym przed krajami rozwiniętymi oraz tymi, które dysponują większymi zapasami wody otwiera się szansa na dostarczanie żywności na ten teren.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA