Gospodarstwa będą mogły prowadzić małe ubojnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-01-2020,15:00 Aktualizacja: 09-01-2020,15:12
A A A

Od połowy lutego w gospodarstwach rolnych będzie można prowadzić małe ubojnie zwierząt - poinformował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Dodał, że rolnicy będą mogli później sprzedawać takie mięso.

Szef resortu podczas odbywającej się w Kolnie konferencji "Perspektywy dla mieszkańców obszarów wiejskich" przekonywał, że rząd PiS wprowadził szereg rozwiązań korzystnych dla gospodarzy, pozwalających sprzedawać im wyprodukowane produkty.

znęcanie się nad zwierzętami, bydło, krowy, prokuratura

Dantejskie sceny w ubojni. Sprawę bada prokuratura

Prokuratura Rejonowa w Turku nadzoruje dochodzenie w sprawie znęcania się nad zwierzętami w ubojni działającej koło Dobrej (Wielkopolskie). Krowy miały być tam bite i rażone prądem; zawiadomienie złożyła Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz...

Wymienił m.in. rolniczy handel detaliczny czy możliwość zakładania tzw. MOL-i. W tym ostatnim przypadku chodzi o tzw. działalność marginalną, ograniczoną i lokalną, która umożliwia zakładanie zakładów produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego.

- Podjąłem pod koniec roku decyzję, podpisałem rozporządzenie o możliwości, od połowy lutego - jest trochę czasu żeby się tego nauczyć - uruchamiania w gospodarstwach małych ubojni dla wszystkich gatunków zwierząt. To pozwoli (...) rozwinąć możliwość sprzedawania mięsa i jego przetworów bezpośrednio przez rolników - powiedział szef resortu.

Rozporządzenie wejdzie w życie 18 lutego.

Jak podał czwartkowy "Dziennik Gazeta Prawna", nowe przepisy pozwolą na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych, czym zostanie zniesiony obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni.

Do tej pory, rolnik chcąc sprzedać mięso musiał skorzystać z pośrednictwa dużych zakładów.

tworzenie małych rzeźni rolniczych, mięso, produkcja kiełbasy

Małe ubojnie coraz bliżej. Zobacz, jak legalnie produkować kiełbasę

Komisja Europejska zgodziła się podobno na tworzenie małych rzeźni rolniczych przy gospodarstwach. Jak zająć się mięsem, jak wykonać smaczne wędliny? Tego można dowiedzieć się ze specjalnie przygotowanych filmów szkoleniowych. Produkcji...

Powołując się na przedstawicielkę resortu rolnictwa wyjaśniono, że aby móc założyć taką ubojnię, trzeba będzie odbyć bezpłatne szkolenie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz mieć 3-miesięczną praktykę na stanowisku ubojowym.

Ubitego mięsa nie będzie można przetwarzać w rzeźniach przy gospodarstwach. Resort tłumaczy, że będzie można w nich dokonywać rozbioru, natomiast przetwarzanie ma się odbywać w ramach innych form działalności np. rolniczego handlu detalicznego.

Gospodarz będzie mógł też dokonać uboju zwierząt na potrzeby innych gospodarstw, o ile znajdować się będą w tym samym powiecie.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA