Polski handel mięsem na plusie
W 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 miliardy 796 milionów euro.
Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i wyniósł 738,4 mln euro. W minionym roku eksport wieprzowiny z Polski osiągnął 404,5 tys. ton (+5,5 proc.), a jego wartość blisko 697 mln euro (-1,1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Czerwone mięso powoduje raka? Negatywna kampania szkodzi producentom świń
Wzrost wywozu tego gatunku mięsa z naszego kraju zanotowano mimo wciąż obowiązującego rosyjskiego embarga oraz wielu zakazów eksportu do krajów azjatyckich. W górę jednak poszła sprzedaż do krajów Unii Europejskiej (18 proc.) i Stanów Zjednoczonych (28 proc.).
Przywóz wieprzowiny do Polski zwiększył się przez rok prawie o 9 proc. i wyniósł 675,8 tys. ton, a wartość dostaw to 1 mld 230 mln euro. Bilans handlu tym mięsem nieco się więc poprawił, ale pozostał na minusie (533 mln euro).
Przed rokiem Polska wyeksportowała także 283,2 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (+19 proc.) wartego 934,8 mln euro oraz 83,5 tys. ton mrożonej wołowiny (+17 proc.) za 266,7 mln euro. Na wzrost wywozu tego gatunku mięsa wpłynęło przede wszystkim przywrócenie uboju rytualnego pod koniec 2014 r.
Ujemne (375 mln euro) było saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami. Zadecydował o tym wzrost wartości importu bydła oraz drobiu przy znacznym spadku eksportu żywca wołowego, świń, a także owiec i kóz.
W minionym roku Polska wyeksportowała też 300,1 tys. ton przetworów mięsnych (+7,1 proc.) za 893,3 mln euro (+7,2 proc.).