Obserwatorium Rynku Wołowiny – ruszyło
Unijny komisarz ds. rolnictwa i obszarów wiejskich Phil Hogan oraz Jens Schaps dyrektor ds. jednolitej wspólnej organizacji rynku, ekonomii i analizy rynków rolnych, w dniu 15 lipca uczestniczyli w pierwszym inauguracyjnym posiedzeniu Obserwatorium Rynku Mięsa do monitorowania sytuacji w sektorach wołowiny, cielęciny i wieprzowiny (European Meat Market Observatory).
Celem przyświecającym powstaniu obserwatorium rynku mięsa jest zapewnienie większej przejrzystości w tym sektorze przez rozpowszechnianie danych rynkowych i analizy krótkoterminowej, co ma zapobiegać spekulacjom oraz dać możliwość podjęcia szybkich działań w przypadku kryzysu.
Żywiec wołowy jest tańszy, ale wkrótce może się to zmienić
Bieżące, sprawne raportowanie cen w obrębie produkcji i handlu uzupełnione o szczegółową ekspercką krótkoterminową analizę to nowe rozwiązanie, które ma zwiększyć wpływ na stabilizację sektora mięsnego w Unii Europejskiej.
Grono ekspertów rynku wołowiny składa się z 16 przedstawicieli łańcucha dostaw wołowiny zgłaszanych przez europejskie organizacje producentów, przetwórców, handlu.
Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, reprezentujący Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych, uczestniczył w tym inauguracyjnym posiedzeniu jako jeden z czterech ekspertów rynku wołowiny zgłoszonych przez COPA i COGECA.