Produkt imitujący mięso drobiowe produkowany w laboratorium jest juz dostepny w singapurskich restauracjach. Firma hoduje komórki mięsa kurczaka w bioreaktorze o pojemności 1200 litrów, a następnie łączy je ze składnikami roślinnymi.
Singapur wydał zgodę na spożycie mięsa pochodzącego z laboratorium. Pierwszy produkt będący repliką mięsa drobiowego jest dostępny w menu restauracji w Singapurze.
Firma Eat Just uzyskała zezwolenie od rządu na sprzedaż na rynku singapurskim stworzonego w laboratorium produktu, które jest repliką mięsa drobiowego – informuje euromeatnews.com.
Mięso wyhodowane w laboratorium będzie składnikiem potrawy w niektórych restauracjach.
W komunikacie prasowym firma poinformowała, że jest to przełom dla światowego przemysłu spożywczego.
Unijne programy pomocowe, na czele z rolnymi, będą na pewno ukierunkowane na walkę ze zmianami klimatycznymi. Pod uwagę są brane m.in. dane o emisji ekwiwalentu CO2 z fermentacji jelitowej zwierząt. Na ten wątek zwrócił jakiś czas temu...
- Jestem pewien, że nasze zezwolenie regulacyjne na mięso hodowlane będzie pierwszym z wielu w Singapurze i innych krajach na całym świecie - powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny Eat Just.
Pojawiły się obawy, że tego rodzaju mięso pochodzące z laboratorium będzie zbyt drogie. Przedstawiciele Eat Just twierdzą, że cena produkcji pozwala firmie sprzedawać swoje produkty po takich samych cenach jak najwyższej jakości mięso z kurczaka sprzedawane w ekskluzywnych restauracjach.
Firma w przyszłości chce zając się także produkcją piersi z kurczaka. Rzecznik Eat Just przewiduje, że spożycie mięsa wzrośnie o ponad 70% do 2050 r., a produkty wyhodowane w laboratoriach mają do odegrania dużą rolę w zapewnieniu bezpiecznych dostaw żywności.
Firma hoduje komórki mięsa kurczaka w bioreaktorze o pojemności 1200 litrów, a następnie łączy je ze składnikami roślinnymi.