Karmimy alpaki - porady dla hodowców alpak
Wśród miłośników tego gatunku, a nawet w gronie niektórych zootechników panuje błędne przekonanie, że alpaki są niewymagające i mało jedzą - mówi Joanna Najbar, opiekunka 40 alpak, które hoduje w podkrakowskich Sieborowicach.
Podkreśla jednak, że układ pokarmowy alpaków jest wrażliwy i błędy żywieniowe mogą doprowadzić do tragedii. Czym grozi nieprawidłowe odżywianie? W najgorszym przypadku - śmiercią.
Najbardziej narażone są samice w ciąży lub karmiące, od których zdrowia zależy kondycja maluchów. Aby tego uniknąć, trzeba bezwzględnie przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Alpaki - podstawowe informacje
Tak wyposażone boksy z pewnością pomogą w utrzymaniu dobrej kondycji przez wiele lat. Dietę alpak należy uzupełniać pełnowartościową karmą. Która jest najlepsza? Nie ma uniwersalnej wskazówki, wiele zależy od indywidualnych doświadczeń.
Dieta alpak może być również uzupełniania o tzw. słodkie dodatki, takie jak marchewka, wysłodki buraczane. - Marchewkę zawsze podajemy w formie tartej, żeby uniknąć zadławienia - zwraca uwagę Joanna Najbar.
- Dzięki bogactwu witamin i karotenu, świetnie sprawdza się zimą, kiedy nie ma możliwości wyjścia na łąkę. Źródłem energii mogą być z kolei wysłodki buraczane. Jak ustalić proporcję wszystkich elementów diety? Ważne, by kierować się wyznacznikami body score. Najistotniejsze będą więc fizjologiczne uwarunkowania, a nie indywidualne upodobania - tłumaczy Najbar.
Jak sprawdzić czy odżywianie jest prawidłowe? Najlepszym sposobem jest regularne ważenie. Przeciętna samica alpaki powinna ważyć ok. 60 kg. Ważne, aby na każde odchylenie od normy szybko reagować.
Uważny hodowca powinien także regularnie dotykać kręgosłupa, aby ocenić czy zwierzę nie chudnie.