Jakie stawki dopłat do prywatnego przechowywania?
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa od 7 maja będzie przyjmował wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania.
Dopłaty do prywatnego przechowywania jest to unijny system wsparcia dla producentów mleka i wołowiny w okresie kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa.
Wsparcie do prywatnego przechowalnictwa może przysługiwać maksymalnie przez 6 miesięcy.
Dopłaty do przechowywania żywności są stosowane przez Unię Europejską w sytuacjach kryzysowych, takich jak trwająca obecnie pandemia.
- od 7 maja można składać wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania
- wołowina, mięso baranie i kozie oraz mleko i jego przetwory można przechowywać
- wysokość dopłat zależy od czasu przechowywania
- zakłady przetwórcze muszą przechowywać określoną minimalną ilość towarów
- mięso drobiowe nie zostało objęte dopłatami
Ile za mleko płacą europejskie mleczarnie?
Mechanizm dopłat jest znany
Żywność przechowywana w magazynach, jak podaje TVP 1, nie trafi na rynek przez co jej ceny nie zostaną zdestabilizowane.
Polscy producenci wołowiny, mięsa baraniego i koziego oraz mleka i jego przetworów, mogą skorzystać z tego instrumentu.
- Mechanizm dopłaty do prywatnego przechowalnictwa jest znany. Ci wszyscy, którzy zajmują się przetwórstwem zapewne wiedzą jak on funkcjonuje. Proszę się tam zgłaszać - mówił w TVP 1 minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Wołowina i baranina z dopłatami
W przypadku wołowiny minimalna partia mięsa, do której będzie przysługiwać dopłata, wynosi 10 ton.
W zależności jak długo będzie obowiązywała umowa przechowywania stawki są różne. W przypadku 90 dni wynoszą one 1008 euro za tonę, 120 dni 1033 euro za tonę, a 150 dni 1058 euro za tonę.
Minimalna partia do przechowywania baraniny czy mięsa koziego, jak podaje TVP 1, wynosi 5 ton. Stawki w zależności od długości trwania tego okresu wynoszą przy 90 dniach 866 euro za tonę, 120 dniach 890 euro za tonę, a 150 dniach 915 euro za tonę.
Eksport wołowiny wzrósł, a cena?
- Jest to zastrzyk pieniędzy i pomocy dla zakładów przetwórczych, które będą mogły to mięso przetrzymać i poczekać na lepsze czasy całego sektora wołowiny - mówił dla TVP 1 Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Mleko i jego przetwory tak, drób nie
Sektor mleczarski również może liczyć na unijne wsparcie. KE zapowiedziała, że wnioski o dopłaty do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, masła i sera będą przyjmowane do końca czerwca.
Produkty mleczarskie będą mogły być składowane w unijnych magazynach maksymalnie przez 180 dni.
Komisja Europejska zastrzega, że będzie monitorowała ilości mięsa, mleka i jego przetworów objętych dopłatami.
Mięso drobiowe, jak podaje TVP 1, mimo kilku wniosków płynących z Polski, niestety nie zostanie objęte dopłatami.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)