Indeksy cen zarówno mięsa jak i mleka w 2021 r. wzrosły. Średni indeks cen żywności w całym 2021 r. wyniósł 125,7 punktów i był o ponad 28% wyższy niż rok wcześniej.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała, że indeks cen żywności w całym 2021 r. wyniósł 125,7 punktów. Jednocześnie było on o ponad 28% wyższy niż rok wcześniej.
Światowe ceny żywności nieznacznie spadły w grudniu 2021 r. Był to efekt spadku notowań olejów roślinnych i cukru. Indeks cen żywności FAO wynosił średnio 133,7 punktów, co oznacza spadek o 0,9% w porównaniu do listopada. Był on jednocześnie o 23,1% wyższy niż przed rokiem.
W całym 2021 r. indeks cen żywności wynosił średnio 125,7 punktów i był o 28,1% wyższy niż rok wcześniej.
Indeks cen zbóż FAO w grudniu spadł w ciągu miesiąca o 0,6%. Jest to wynik obniżenia się notowań pszenicy w związku z poprawą dostaw po zbiorach na półkuli południowej. Kukurydza również utrzymała stabilną cenę.
W Unii Europejskiej w bieżącym roku wystartuje kampania promująca wołowinę i jagnięcinę o łącznej wartości 4,8 mln euro. W ciągu najbliższych trzech lat podobne kampanie mają odbyć się również w Azji oraz USA. Irlandzka organizacja...
Jednak przez cały rok, jak podaje euromeatnews.com, wskaźnik cen zbóż FAO osiągnął najwyższy roczny poziom od 2012 r. i był średnio o 27,2% wyższy niż w 2020 r. Indeks kukurydzy wzrósł o 44,1%, pszenicy o 31,3%, a ryżu spadł o 4%.
Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł w grudniu o 3,3%, przy słabszych notowaniach oleju palmowego i oleju słonecznikowego. W całym ubiegłym roku indeks cen olejów roślinnych osiągnął najwyższy poziom w historii, wzrastając o 65,8%.
Indeks cukru w grudniu spadł o 3,1% tym samym osiągnął najniższy poziom od pięciu miesięcy. W całym 2021 r. wzrósł on o 29,8% w stosunku do poprzedniego roku. Indeks cen mięsa był stosunkowo stabilny w grudniu, ale w całym 2021 r. był on o 12,7% wyższy niż w 2020 r.
Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w ciągu miesiąca o 1,8%. Jednocześnie wzrosły notowania masła i mleka w proszku w związku z niższą produkcją mleka w Europie Zachodniej i Oceanii.
Ceny sera nieznacznie spadły, odzwierciedlając preferencje dla producentów mleka z Europy Zachodniej. W 2021 r. wskaźnik cen produktów mlecznych FAO był średnio o 16,9% wyższy niż w 2020 r.