Będzie mniej programów zwalczania chorób zakaźnych u zwierząt?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-10-2022,12:35 Aktualizacja: 28-10-2022,11:23
A A A
Komisja Europejska zaproponowała ograniczenia w zakresie współfinansowania programów weterynaryjnych. Eksperci apelują, że może to przyczynić się do wzrostu zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego w krajach Unii Europejskiej. 
 
W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej "Zdrowie i dobrostan zwierząt" Copa-Cogeca. Głównym tematem spotkania był afrykański pomór świń (ASF) oraz grypa ptaków (HPAI). 
 
Eksperci podkreślili, że w przypadku grypy ptaków sytuacja jest bardzo dynamiczna i staje się coraz trudniejsza, gdyż w obecnym roku wirus HPAI stał się bardziej zjadliwy ze względu na dłuższy okres występowania w środowisku. Liczba zarażonego drobiu szybko rośnie, a choroba szerzyła się nawet latem.
 
premier, żywność, produkcja żywności, sektor rolno-spożywczy, energia, ceny energii, rolnicy, przetwórcy, branża mięsna

Producenci i przetwórcy żywności boją się o przyszłość

"Działając w imieniu i na rzecz polskiego sektora producentów i przetworów żywności jesteśmy głęboko zaniepokojeni przyszłością polskiego sektora przetwórstwa, mrożenia i przechowywania żywności" czytamy w piśmie...
Zimą na przełomie 2016-2017 r. zarażonych było około 9 mln sztuk drobiu. Z kolei na przełomie 2020-2021 r. było to już ponad 23 mln.
 
- Grypa ptaków przybiera na sile i powoduje coraz większe straty w hodowli drobiu i w środowisku naturalnym. Nie można lekceważyć tego zagrożenia – mówił po posiedzeniu Adam Drosio, ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
 
Jeżeli chodzi o ASF to sytuacja powoli się stabilizuje i nie obserwuje się wzrostu występowania choroby wśród dzików i trzody chlewnej. Ale poziom występowania ASF jest w dalszym ciągu bardzo wysoki. 
 
Komisja Europejska prowadzi działania w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby oraz przekonuje państwa do których eksportowana jest wieprzowina z krajów unijnych, aby zaczęły uznawać regionalizacje występowania choroby, co umożliwi jej dalszą sprzedaż.
 
Zdaniem ekspertów działania związane z eliminacją ASF i HPAI są niewystarczające. Wirusy te nadal powodują ogromne straty w hodowli trzody chlewnej i drobiu a także destabilizują rynek mięsa.
 
branża mięsna, UPEMI, sektor mięsny, trzoda chlewna, drób, bydło, wieprzowina, wołowina, mięso drobiowe

Konsumenci mogą liczyć na rzetelne informacje o branży mięsnej

- Nie możemy czekać na to co inni powiedzą o nas. Musimy mówić o sobie własnym głosem i głosem naszych ekspertów - stwierdza Agnieszka Jamiołkowska, ekspert Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)....
Członkowie posiedzenia wyrazili także swoje ogromne zaniepokojenie propozycją Brukseli odnośnie planowanych ograniczeń w zakresie współfinansowania przez Komisję Europejską programów weterynaryjnych. 
 
- Propozycja Komisji Europejskiej może przyczynić się do występowania zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego w krajach unijnych mimo że już teraz producenci borykają się ze skutkami kryzysu związanego z wzrostem cen środków produkcji i zrywaniem łańcuchów dostaw w poszczególnych krajach członkowskich – skomentował Adam Drosio.  
 
Eksperci apelują do Komisji nie tylko o wycofanie się z tych planów, ale także o zwiększenie środków na eliminację chorób zakaźnych. Ich zdaniem obecne działania są daleko niewystarczające i zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu całej Unii Europejskiej.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA