Żywiec drobiowy w pierwszym tygodniu stycznia 2022 r. podrożał. Podwyżki odnotowano we wszystkich monitorowanych grupach drobiu.
W Polsce utrzymuje się dalszy wzrost cen skupu żywca drobiowego. Kurczęta brojlery podrożały o 1%, kaczki o 3%, a indyki o 2%.
Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 3-9 stycznia za kurczęta brojlery płaciły przeciętnie 4,41 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Indyki skupowano średnio po 5,79 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w ostatnim tygodniu 2021 r. i o 9% niż miesiąc wcześniej. Kaczki brojlery skupowano średnio po 5,94 zł za kg. Było to o 3% więcej niż przed tygodniem i o 9% niż przed miesiącem.
W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 38%, indyki o 40%, a kaczki brojlery o 37%.
Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła nowe ognisko wysoce zjadliwej gryp ptaków w Polsce oraz kolejne przypadki u dzikiego ptactwa. Ognisko HPAI nr 2022/11 zostało stwierdzone 13 stycznia w gospodarstwie komercyjnym, w którym...
W pierwszym tygodniu 2022 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, tuszki kurcząt patroszonych, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 7% do wartości 7,45 zł za kg. Ich cena była o 12% wyższa niż przed miesiącem oraz o 28% niż przed rokiem.
Tuszki indyków kosztowały średnio 10,40 zł za kg. Były one o 7% tańsze w odniesieniu do poprzedniego notowania i o 4% niż przed miesiącem, a także o 0,5% niż przed rokiem.
W okresie styczeń–listopad 2021 r. łączne przychody z polskiego eksportu produktów drobiowych wyniosły blisko 3 mld euro, czyli około 13,6 mld zł.
W okresie jedenastu miesięcy 2021 r. z Polski wyeksportowano 1,7 mln ton produktów drobiowych w ekwiwalencie tuszek. Był to poziom bardzo zbliżony do tego z 2020 r.
W tym czasie do Polski sprowadzono 170 tys. ton drobiu. Było to o 13% więcej niż w analogicznym okresie 2020 r.