Spada eksport drobiu. Brazylia wciąż liderem
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prognozuje, że światowy eksport mięsa drobiowego w 2015 roku wyniesie około 10,2 mln ton i będzie o 2 proc. niższy niż przed rokiem.
Eksperci przekonują, że spory wpływ na to ma przede wszystkim coraz mniejszy wolumen eksportu z rynku Stanów Zjednoczonych, który przez rok obniży się prawdopodobnie aż o 10 proc. (322 tys. ton) do 2,9 mln ton.

Zaostrza się konkurencja na ryku drobiu
Analitycy BGŻ BNP Paribas uważają jednak, że dalszy spadek światowego eksportu hamowany będzie przez dwóch kolejnych najważniejszych graczy w sektorze drobiu: Brazylię i UE, którzy zwiększyli wolumen tego gatunku mięsa kierowany na globalny rynek odpowiednio o 5,1 i 1,5 proc.
Pozycję głównego eksportera drobiu w 2015 r. umacnia Brazylia. Według prognoz udział tego kraju w światowym handlu wzrośnie z 34 do 37 proc., Stanów Zjednoczonych spadnie z 32 do 2 proc., a pozostanie na podobnym poziomie jak rok wcześniej - ok. 11 proc. Amerykańscy eksperci podają, że te trzy regiony odpowiadają za 76 proc. globalnego eksportu tego gatunku mięsa.
Szacowany przez USDA 2 proc. spadek eksportu drobiu będzie - według ekspertów - wspierać ceny mięsa kierowanego na sprzedaż.