Według danych Brukseli w pierwszych trzech kwartałach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad milion ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Według danych Brukseli w pierwszych trzech kwartałach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad milion ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Dodatnie saldo Wspólnoty w handlu zagranicznym drobiem wzrosło przez rok o 4 proc. do 450,4 tys. ton - informuje Fammu/Fapa. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (85 proc.), których sprzedaż wzrosła o 4,8 proc.
Spadł natomiast wywóz mięsa z indyków (4,1 proc.), kaczek (4,2 proc.) i gęsi (3,5 proc.), a zwiększyła się nieznacznie wysyłka żywca (0,6 proc.).
Największe ilości drobiu poza ugrupowanie sprzedały Holandia, Francja, Polska, Niemcy i Wielka Brytania. Nasz udział w wywozie wyniósł 10 porc. i przez rok zwiększył się o 21 proc.
Najważniejszymi odbiorcami produktów były RPA i Benin oraz Hongkong. Z kolei spadła o 22 proc. sprzedaż do Arabii Saudyjskiej, głównego importera drobiu z UE w 2013 roku.
Import drobiu z krajów trzecich do UE w pierwszych dziewięciu miesiącach wyniósł natomiast 591 tys. ton i był o 2,9 proc. wyższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (58 proc. przywozu).