Produkcja drobiu ma bić kolejne rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-05-2019,12:30 Aktualizacja: 14-05-2019,12:41
A A A

Jeśli producenci drobiu z UE będą zwiększali wytwórczość w takim tempie jak w ostatnich miesiącach, to można się spodziewać, że w najbliższych 10 latach każdy rok zakończy się rekordowym wzrostem produkcji.

Tak wynika z niektórych prognoz rynkowych publikowanych w ostatnich dniach przy okazji dyskusji o roli ferm wielkotowarowych w Europie - podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

produkcja drobiu, mięso drobiowe, eksport drobiu, mariusz szymyślik, KIPDiP

Eksport drobiu będzie spadał. Konkurencja cenowa robi swoje

Polska to największy europejski producent drobiu, który połowę wyrobów przeznacza na eksport. Unijny rynek zdaniem ekspertów jest jednak mocno nasycony, a w innych częściach świata bariery celne i konkurencja cenowa utrudniają...

We Wspólnocie ich liczba stanowi tylko około jeden procent ogółu ferm drobiowych. Ta niewielka grupa gospodarstw odpowiada jednak za około 90 procent produkcji tego gatunku mięsa.  

Taka struktura wytwórczości powoduje - zdaniem analityków - "wyjątkowo efektywną transmisję impulsów popytowych".

Oznacza to, że globalny wzrost popytu na drób skłania - szybciej niż we wcześniejszych latach - do podejmowania decyzji o wzroście produkcji i zwiększeniu podaży.

A zgodnie z prognozami, popyt na mięso drobiowe ma w najbliższym czasie stabilnie rosnąć.

"To efekt zmian w strukturze konsumpcji mięsa wynikający z silnych trendów konsumenckich, a także korzystnych relacji cenowych między drobiem, a innymi gatunkami mięsa" - czytamy na stronie KIPDiP.


Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA