Na rynku drobiu jest dużo niewiadomych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
25-05-2021,12:45 Aktualizacja: 25-05-2021,12:14
A A A

Hodowcy i producenci wciąż nie mają zbyt wielu powodów do zadowolenia mimo wysokich cen skupu żywca. W Polsce nadal odnotowywane są ogniska grypy ptaków. Na szczęście w drugiej połowie maja dynamika jej szerzenia się nieco zmalała.

- Nie zażegnaliśmy jeszcze tej choroby, ale to z pewnością pozytywny trend. Przede wszystkim jest coraz cieplej co istotnie wpływa na mniejsze rozprzestrzenianie się wirusa - mówi Dariusz Goszczyński, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Póki co nie wiadomo jednak, jak długo potrwa wygaszanie ognisk HPAI w najbardziej newralgicznych powiatach w Polsce tj. w żuromińskim i mławskim.

  • Ceny drobiu rosną, ale opłacalność jest niska z powodu wysokich notowań pasz
  • Ogniska HPAI  wciąż wybuchają na fermach reprodukcyjnych
  • Polska miesięcznie potrzebuje około 100 mln sztuk piskląt
  • Ważne jest ponowne zasiedlanie kurników i odbudowanie stad reprodukcyjnych
  • Do tej pory produkowaliśmy rocznie około 1,3 mld piskląt

drobiarstwo, grypa ptaków, ceny drobiu, produkcja i eksport drobiu

Ceny drobiu od rekordowych spadków do historycznych wzrostów

2020 rok polscy hodowcy drobiu zapamiętają jako najtragiczniejszy w najnowszej historii drobiarstwa. Z drugiej strony po ubiegłorocznych rekordowych spadkach cen mamy teraz ich historyczne wzrosty. "Żadna chyba inna branża nie może się...

Kiedy możliwe zasiedlenie kurników?

- To jest w tej chwili największy znak zapytania, podobnie jak termin, w którym możliwe będzie ponowne zasiedlanie kurników i odbudowanie stad reprodukcyjnych, co ma bezpośredni wpływ na sytuację podażowo-popytową. Powiatowi i wojewódzki lekarz weterynarii pozwolą na to dopiero w sytuacji, w której wirus zostanie tam zwalczony. Niestety póki co wciąż stwierdzane są tam pojedyncze ogniska HPAI - mówi Goszczyński.

Polska produkowała do tej pory rocznie około 1,3 mld piskląt wstawianych do produkcji żywca drobiowego. Miesięcznie potrzebujemy więc około 100 mln sztuk tych zwierząt.

- To musi mieć istotny wpływ na sytuację rynkową, ponieważ nie sposób uzupełnić niedobór piskląt z dnia na dzień. Będzie on powodował duże wahania zarówno na rynku żywca drobiowego, jak i w przypadku ceny mięsa w detalu - zauważa Goszczyński.

Niepewność na rynku drobiu

Obecnie na rynku drobiu panuje więc duża niepewność, która odnosi się również do opłacalności produkcji.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, indyki rzeźne, kury, kaczki

HPAI wyraźnie odpuszcza. "Tylko" 5 nowych ognisk

Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu podtypu H5N8 nr 323 - 327 w 2021 r. Ogniska zostały stwierdzone na podstawie wyników badań laboratoryjnych Państwowego...

Dobrą wiadomością jest to, że w pierwszym tygodniu maja ceny skupu niemal wszystkich monitorowanych gatunków drobiu wzrosły. Za brojlery zakłady w tym czasie płaciły 3,91 zł za kg. Żywiec indyczy kupowano średnio po 6,05 zł za kg, a kaczki brojlery po 4,74 zł za kg. Niestety koszty produkcji od kilku miesięcy są rekordowo wysokie.

- W ubiegłym roku były one na zupełnie innym poziomie, głównie wskutek niższych notowań pasz. To one wyznaczają rentowność produkcji. Obecnie są one rekordowo drogie i mimo wysokich cen skupu drobiu, nie jest ona aż tak duża - mówi Dariusz Goszczyński.

Duża niepewność i brak stabilizacji to najgorsze co może nas spotkać i właśnie teraz tego doświadczamy.

- Obecnie najbardziej istotne jest to, aby cała branża drobiarska wspólnie z administracją państwową dobrze przepracowała ten okres, wyciągnęła wnioski i była dobrze przygotowana na tego typu sytuacje w przyszłości, które niestety, pewnie się przytrafią - podsumowuje Goszczyński.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA