Kurczęta brojlerów nieznacznie drożeją. W Polsce nadal najtaniej
Komisja Europejska poinformowała, że w sierpniu za 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na rynku unijnym płacono średnio 194,1 euro.
Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,5 proc., w skali roku o 0,7 proc., zaś w porównaniu z przeciętną z lat 2010-2014 o 1,2 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W sierpniu kurczęta podrożały w siedmiu państwach członkowskich - najbardziej w Portugalii (7,5 proc.). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ok. 260 euro za 100 kg). Z kolei w 15 krajach Wspólnoty ceny mięsa obniżyły się - przede wszystkim na Słowacji (3,9 proc.).
O 3 proc. wzrosły w minionym miesiącu stawki za polskie kurczęta i 100 kilogramów kosztowało 143,2 euro. To jednak nadal najmniej w cały ugrupowaniu - 74 proc. unijnej średniej. Przez rok ceny poleciały u nas w dół o 3,7 proc.
Od początku roku przeciętne stawki brojlerów w UE wzrosły już o 4,6 proc. To m.in. efekt rosnącego eksportu mięsa do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.