Kurczęta brojlerów nieznacznie drożeją. W Polsce nadal najtaniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-09-2015,12:30 Aktualizacja: 19-09-2015,12:35
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że w sierpniu za 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na rynku unijnym płacono średnio 194,1 euro.

Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,5 proc., w skali roku o 0,7 proc., zaś w porównaniu z przeciętną z lat 2010-2014 o 1,2 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W sierpniu kurczęta podrożały w siedmiu państwach członkowskich - najbardziej w Portugalii (7,5 proc.). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ok. 260 euro za 100 kg). Z kolei w 15 krajach Wspólnoty ceny mięsa obniżyły się - przede wszystkim na Słowacji (3,9 proc.).

O 3 proc. wzrosły w minionym miesiącu stawki za polskie kurczęta i 100 kilogramów kosztowało 143,2 euro. To jednak nadal najmniej w cały ugrupowaniu - 74 proc. unijnej średniej. Przez rok ceny poleciały u nas w dół o 3,7 proc.

Od początku roku przeciętne stawki brojlerów w UE wzrosły już o 4,6 proc. To m.in. efekt rosnącego eksportu mięsa do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA