Które jaja są najlepsze? Sprawdź, zanim kupisz
Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej (rocznie wytwarzamy ich blisko 10 miliardów). Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku. Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji.
U progu Wielkanocy warto upewnić się, które jaja najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole.
Jakość zależy wyłącznie od systemu chowu? Mit. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja.
Grupa Eurocash do 2025 r. wycofa jajka z chowu klatkowego
- Żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne - dodaje.
Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną.
W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.
Produkty jajeczne z Ukrainy trafiają do UE "tylnymi drzwiami"
0 - jaja z chowu ekologicznego,
1 – z chowu na wolnym wybiegu,
2 - z chowu ściółkowego,
3 – z chowu klatkowego.
- Przy zakupie jaj na wielkanocne śniadanie należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł ryzykujemy naszym zdrowiem - ostrzega Paweł Michalski.
Bomba witaminowa - A, E, D, B12 i K. Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które żyją aktywnie, uprawiają sport. Zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych posiada jajko na miękko i takie w postaci lekko ściętej jajecznicy.
Salmonella coraz częściej daje o sobie znać. Liczby nie kłamią
- Na tak dużą różnorodność jaj składa się wiele czynników, w tym np. genetyka kury, wiek, rodzaj zadawanej paszy, czy warunki utrzymania - zaznacza Michał Szafryna z De Heus. Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie gra roli. To kwestia wyłącznie genetyki kur.
Złote żółtko najlepsze? Barwa żółtka to również wyłączenie kwestia żywienia i sposobu utrzymania - dodaje Szafryna. - Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - uzupełnia Szafryna.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych