Jaja o wiele droższe niż przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-12-2021,11:10 Aktualizacja: 20-12-2021,11:51
A A A

Ceny detaliczne jaj w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia są w tym roku wyższe średnio o około 30 proc. niż w grudniu ubiegłego roku - wynika z monitoringu oraz szacunków prowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP podkreśla, że taki wzrost kosztów zakupów jaj jest zbiegiem wielu niekorzystnych czynników. Dla konsumentów wzrosty stawek są wyjątkowo niekorzystne, gdyż druga połowa grudnia jest okresem, w jakim kupuje się najwięcej jaj w roku.

ceny drobiu, żywiec drobiowy, indyki, kurczęta, tuszki, brojlery, eksport, import, Polska

Przed świętami ceny drobiu wzrosły

Ceny w skupach drobiu na przełomie listopada i grudnia wzrosły. Najbardziej podrożały kurczęta brojlery, które kosztowały 4,22 zł za kg.   Żywiec drobiowy na przełomie listopada i grudnia podrożał.   Średnie ceny skupu kurcząt...

Eksperci Izby wśród głównych przyczyn wzrostów cen jaj wymieniają rosnące stawki pasz, wzrost inflacji, w tym kosztów transportu i opakowań, grypę ptaków oraz działania niektórych sieci handlowych.

- Szefowie wielu marketów podjęli decyzje o wycofaniu z oferty najtańszych jaj klatkowych. To powoduje, że konsument musi płacić więcej za jaja, gdyż chowy alternatywne (ściółkowy czy na wolnym wybiegu) są bardziej kosztochłonne i mniej wydajne, co musi skutkować wyższą ceną - tłumaczy dyrektor.

Zdaniem Gawrońskiej, trendy konsumenckie prowadzące do zmniejszania udziału jaj klatkowych w ofercie sklepów dalej będą wywierały presję na wzrost cen. - Gdyby w Unii Europejskiej przepisy dobrostanowe były mniej restrykcyjne, choćby takie jak w Stanach Zjednoczonych czy Azji, to jaja w Polsce byłyby tańsze - stwierdziła.

Analitycy rynku jaj są zgodni, że wysokie tegoroczne ceny są przede wszystkim pochodną wysokich stawek pasz. - Szacuje się, że koszty żywienia to w drobiarstwie około 65-75 proc. wszystkich kosztów produkcji. Nie można się więc dziwić, że jaja drożeją wraz z niemal cotygodniowym wzrostem cen pasz - argumentuje.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, KRD-IG

Ogniska HPAI w Łódzkiem, Wielkopolsce oraz w pobliżu Iławy

Wysoce zjadliwa grypa ptaków podtypu H5N1 została wykryta na fermie utrzymującej różne gatunki drobiu w województwie łódzkim, fermie brojlerów kurzych w Wielkopolsce oraz indyków rzeźnych w woj....

Zdaniem dyrektor Izby, niekorzystny trend wzrostu cen pasz nadal będzie kontynuowany. - Rosną z różnych powodów - jak mniejsze zbiory, katastrofy pogodowe czy duży popyt generowany w wielu częściach świata. Niestety, istotne znaczenie dla wyceny surowców ma także obserwowana na całym świecie presja inflacyjna i niewystarczająca na nią reakcja ze strony banków centralnych - uważa ekspertka.

Od kilku sezonów bardzo duży wpływ na wzrost cen jaj ma grypa ptaków. Tylko w Polsce w mijającym roku, z powodu wirusa, konieczne było zlikwidowanie - według szacunków - ok. 3,5 - 4 mln kur nieśnych. To około 7-8 proc. populacji w Polsce. Na szczęście, jak wskazuje Izba, większość stad została już odnowiona.

Według danych zbieranych przez resort rolnictwa (ZSRIR), na początku grudnia jaja klatkowe klasy L (duże) kosztowały średnio w zakładach pakowania 46 zł/100 szt; ściółkowe 54,03 zł/100 szt., a z wolnego wybiegu 59,53 za 100 szt. Ceny w sklepach czy na targowiskach, zwłaszcza w dużych miastach, są faktycznie wyższe np. te z wolnego wybiegu przekraczają 1 zł za sztukę. Jeszcze drożej trzeba zapłacić za jaja ekologiczne.

W Polsce w produkcji nadzorowanej utrzymywanych jest około 48 mln kur do produkcji jaj spożywczych. Całkowitą podaż jaj z naszych ferm szacuje się na około 9 miliardów sztuk rocznie - około 30 proc. trafia na eksport. Ze względu na grypę ptaków oraz kwestie transportowe coraz większą popularność wśród zagranicznych odbiorców zyskują przetwory jajeczne w miejsce jaj w skorupkach.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA