Gęsina na świętego Marcina. Rusza slowfoodowa akcja

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-11-2015,13:40 Aktualizacja: 03-11-2015,13:59
A A A

Po raz siódmy rusza slowfoodowa akcja "Gęsina na św. Marcina". W tym roku ponad 90 najlepszych polskich restauracji w całym kraju od 6 listopada do 13 grudnia będzie serwować gęsinę w wydaniu autorskim.

Akcja opiera się przede wszystkim na współpracy Slow Food Polska z restauratorami. Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę.

W ubiegłym roku spośród przesłanych do konkursu przepisów - w anonimowym głosowaniu - szefowie kuchni wybrali "Króla Gęsiny 2014/2015". Zwyciężył Tomasz Dziura z Restauracji Andromeda w Hotelu Galaxy w Krakowie za przepis na "Suszony filet z gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika".

gęsi_dzikie

Gęsi skubią rolników. Ministerstwo nie pomoże

Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka - brzmi polskie przysłowie. A w tym przypadku miarka się przebrała, bo śląscy i opolscy rolnicy coraz boleśniej odczuwają szkody, jakie w ich uprawach wyrządzają dzikie gęsi. I wystąpili o wydłużenie okresu...

Szefowie kuchni pokazali gęś w wielu, często niespodziewanych wydaniach. Około 500 przepisów najlepszych polskich szefów kuchni można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl

Oprócz klasycznych gęsich udek czy piersi znaleźć tam można przepisy oparte na podrobach, jak np. "żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków i pieczonych korzennych buraczkach" Adama Chrząstowskiego (Ed Red, Kraków), "pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretkę z żubrówki, tost z chleba kresowego" Przemysława Błaszczyka (Manana Bistro&Wine Bar, Chorzów) czy "żołądki gęsie, czosnek na słodko, chrupiący orkisz" Przemysława Bliskiego (Pod Nosem, Kraków).

Rozstrzygnięcie tegorocznego konkursu przewidziano w dzień Święta Niepodległości, czyli 11 listopada.

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która określa swój cel, jako "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 r. we Włoszech i od początku zajęła się wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności, szczególnie żywności dobrej, czystej i wytwarzanej według sprawiedliwych zasad handlu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA