Chów gęsi i gęsina pod lupą inspekcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
10-11-2021,15:05 Aktualizacja: 10-11-2021,14:35
A A A

Warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego skontrolowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S).

Warunki produkcji sprawdzono na 42 fermach, gdzie utrzymywanych było łącznie 276,9 tys. gęsi. Kontrole były prowadzone w zakresie zgodności z wymaganiami wynikającymi z obowiązujących przepisów oraz Regulaminem znaku wspólnego towarowego "Młoda polska gęś owsiana".

"W 6 zakładach uboju zweryfikowano cechy organoleptyczne i znakowanie 28 partii mięsa gęsiego. W toku przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości" - informuje IJHAR-S.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA