Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że drób w Polsce w ciągu roku znacznie podrożał. Kurczęta i indyki były droższe odpowiednio o 34% i 37%, a kaczki o 14%.
Żywiec drobiowy w przedostatnim tygodniu maja był znacznie droższy niż przed rokiem. Największy wzrost ceny dotyczył indyków i wynosił 37%.
Krajowi dostawcy w dniach 17-23 maja za kurczęta brojlery uzyskiwali średnio 4,02 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem, a także aż o 34% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
Cena indyków, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ukształtowała się na poziomie 6,21 zł za kg. Było to o 1% mniej niż przed tygodniem, ale odpowiednio o 7% i 37% więcej niż uzyskiwali producenci przed miesiącem i rokiem.
Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa przekonuje, że nie można obarczać organów państwowych za brak dwutlenku węgla do zagazowania przeznaczonego do wybicia drobiu. Zgodnie z przepisami to hodowcy mają zapewnić zaplecze logistyczne. W...
Kaczki brojlery kupowano po 4,87 zł za kg. Były one o 2% droższe niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednocześnie o 14% wyższa niż przed rokiem.
W przedostatnim tygodniu maja tuszki kurcząt podrożały o 3% do wartości 6,88 zł za kg. Cena ta była o 6% wyższa niż miesiąc wcześniej i o 55% wyższa niż przed rokiem.
Tuszki indyków sprzedawano średnio po 10,82 zł za kg. Było to o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 28% drożej niż przed rokiem.
W dniach 24-30 maja w odniesieniu do poprzedniego tygodnia odnotowano kolejne wzrosty ceny wszystkich monitorowanych rodzajów żywca drobiowego.
Kurczęta brojlery podrożały o kolejne 1% do wartości 4,06 zł za kg. Ich cena była o 5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 34% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
Indyki podrożały o 5% do wartości 6,51 zł za kg. Było to o 10% więcej niż w końcu kwietnia oraz o 46% niż przed rokiem.
Kaczki brojlery w ciągu tygodnia podrożały o 2 gr za kg do wartości 4,89 zł za kg. Ich cena była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i o 15%.
W ostatnim tygodniu maja obniżeniu uległy ceny większości monitorowanych elementów drobiowych. Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano po 6,82 zł za kg.
Było to o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 58% drożej niż przed rokiem.
Tuszki indyków sprzedawano po 10,51 zł za kg. Ich cena była o 3% niższym niż w poprzednim tygodniu, ale o 6,5% wyższym niż przed miesiącem.
Tuszki indyków były również o 30% droższe niż w analogicznym tygodniu 2020 r.