100 ton mięsa drobiowego z salmonellą trafiło na rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Ewgenia Manołowa PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-12-2019,8:05 Aktualizacja: 06-12-2019,8:12
A A A

Co najmniej 100 ton zakażonego salmonellą mięsa z drobiu pochodzącego z Polski trafiło na bułgarski rynek - poinformowała Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w Sofii.

Mięso trafiło do Bułgarii za pośrednictwem firmy, której nazwa zgodnie z miejscowymi przepisami nie może być wymieniona. Dr Kremena Stoewa z agencji powiedziała, że Bułgaria otrzymała w tej sprawie 16 ostrzeżeń od RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) i przestrzegała przed niebezpiecznym importem, jednak on nie ustał.

zwalczanie serotypów Salmonella u kur, drób, Salmonella

Będą realizowane programy zwalczania salmonelli u kur

Do prac rządowych trafiły trzy projekty krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella u kur: hodowlanych, brojlerów oraz niosek. Chodzi o rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie "Krajowego programu...

Nie powiedziała, kiedy pojawiły się pierwsze sygnały o zakażonym mięsie ani jaką jego ilość importowano. Potwierdziła jednak wiadomości prasowe, że chodzi o ponad trzymiesięczny okres i że sprowadzono do kraju co najmniej 100 ton mięsa drobiowego.

Według publikacji w mediach pierwszy sygnał do RASFF nadszedł z Łotwy w sierpniu i dotyczył Bułgarii, Węgier, Litwy, Holandii i samej Łotwy. Od sierpnia do października do Bułgarii wjechało pięć partii po 20 ton mięsa.

Stoewa podała, że część została skonfiskowana, lecz nie jest w stanie powiedzieć, jaka dokładnie jego ilość trafiła na bułgarski rynek.

Informację o zakażonym mięsie z drobiu natychmiast opublikowały media elektroniczne, które dodają zastrzeżenie dr Stoewej, że zakażone salmonellą mięso nie jest niebezpieczne po obróbce w wysokiej temperaturze.




Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA