Żywiec wołowy w Polsce jest droższy niż w UE?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-01-2022,11:25 Aktualizacja: 12-01-2022,11:19
A A A
Po koniec ubiegłego roku odnotowano wzrost cen bydła rzeźnego zarówno na rynku europejskim jak i w Polsce. Krajowa cena tego rodzaju żywca była wyższa niż średnio uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej. 
 
Notowania żywca wołowego w Polsce na przełomie grudnia i stycznia były jednymi z najwyższych w Unii Europejskiej. 
 
W krajach Wspólnoty średnio za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy otrzymywali 434,40 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1972 zł.
 
Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań z końca 2020 r. bydło rzeźne podrożało o 20%. 
 
ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Bydło podrożało na przełomie roku

Ceny bydła ogółem na przełomie grudnia i stycznia wyraźnie wzrosły. Spadek notowań w tym okresie dotyczył zwierząt w wieku 8-12 miesięcy oraz krów.    Bydło ogółem w terminie od 27 grudnia do 2 stycznia, jak podaje...
Żywiec wołowy tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej kosztował 452,94 euro za 100 kg, czyli około 2056 zł. 
 
Uzyskiwana w kraju cena była o 18,54 euro (około 84,17 zł) za 100 kg wyższa niż średnio w Unii Europejskiej. Jednocześnie była ona o 32,38 euro (około 146,99 zł) wyższa niż we Francji, o 10,95 euro (około 49,71 zł) wyższa niż w Irlandii i o 54,60 euro (około 247,86 zł) wyższa niż w Niderlandach.
 
W zakładach mięsnych w ostatnim tygodniu grudnia 2021 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 18,73 zł za kg. 
 
Cena ta była o 3 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem, a także o 34% wyższa niż przed rokiem.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA