Mleko w listopadzie osiągnęło rekordowa cenę, która przekroczyła 1,7 zł za litr. W ślad za tym wzrostem podrożały ceny niemal wszystkich przetworów mlecznych.
Wraz za wzrostem cen mleka w skupie wzrosły notowania produktów mleczarskich. W drugim tygodniu grudnia jogurt podrożał o niemal 3%, kefir o 1,6%, a masło o 1,5%.
Notowania produktów mlecznych zarówno płynnych jak i stałych w dniach 6-12 grudnia wzrosły. Wyjątek stanowi mleko spożywcze pasteryzowane, którego cena spadła w ciągu tygodnia o 0,4% do wartości 227 zł za 100 kg.
Najwyższą jego cenę, jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uzyskiwano w regionie północnym (230 zł za 100 kg), w regionie zachodnim 219 zł, w centralnym 216 zł, a w południowo-wschodnim 213 zł.
Bydło w skupie w ostatnim czasie notowało ciągły wzrost cen. Jednak w drugim tygodniu grudnia dobra passa skończyła się i żywiec wołowy potaniał. Krajowi dostawcy w dniach 6-12 grudnia za żywiec wołowy, jak podaje Ministerstwo...
Mleko spożywcze UHT w drugim tygodniu grudnia podrożało o 1% do wartości 252 zł za 100 kg. Cena jogurtu naturalnego wzrosła o 2,8% i osiągnęła poziom 484 zł za 100 kg, a kefiru o 1,6% do wartości 317 zł.
Śmietana i śmietanka w ciągu tygodnia podrożały o 1,2% do wartości 787 zł za 100 kg. Ceny masła wzrosły o 1,5% do wartości 2 716 zł za 100 kg, a mleka w proszku o 1,7% do wartości 1 443 zł. Mleko zagęszczone również podrożało, aż o 3,5% do wartości 739 zł za 100 kg.
Wzrost notowań dotyczy także serów dojrzewających, oprócz Cheddar. Ser Edamski podrożał niemal o 6% do wartości 1 951 zł za 100 kg, a Gouda o 7,8% do wartości 2 021 zł.
Ceny serów typu mozzarella i pleśniowych wzrosły odpowiednio o 0,3% i 5%. Z kolei Feta potaniała o 0,5%.
Cena mleka surowego w skupie o standardowych parametrach (klasa Ekstra) wynosiła we wrześniu 157,5 zł za 100 kg, w październiku 165,8 zł, a w listopadzie wzrosła o kolejne 6% do wartości 173,64 zł i osiągnęła rekordowy poziom.