Sery są coraz droższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-10-2016,7:00 Aktualizacja: 20-10-2016,16:30
A A A
Cena serów we wrześniu na polskim i unijnym rynku wzrosła. Krajowa cena zbytu netto serów typu Edam wyniosła 13,45 zł za kg, a Gouda 13,31 zł za kg. To odpowiednio o 12 i 11 proc. drożej niż przed miesiącem i 28 i 27 proc. niż przed rokiem – podają analitycy BGŻ BNP Paribas. 
 
Krajowy wzrost cen serów jest zgodny ze zmianami obserwowanymi na rynku Unii Europejskiej, gdzie we wrześniu cena zbytu serów Edam wyniosła 288 euro za 100 kg, a serów Gouda 271 euro za 100 kg. Ceny te były odpowiednio o 7,5 i 7 proc. wyższe niż przed miesiącem oraz o 19 i 8 proc. niż przed rokiem.
 
mleko, sery, przetwory mleczarskie, gus, sery dojrzewające, sery topione

Polacy piją mniej mleka, ale jedzą więcej serów

W 2015 roku zaszły duże zmiany w strukturze konsumpcji produktów mleczarskich. Zmniejszyło się spożycie mleka pitnego, a wzrosło serów dojrzewających i topionych.   Według badan budżetów gospodarstw domowych...
 
Wzrost cen serów w UE wynika z dużego popytu na ten produkt na rynkach zewnętrznych oraz zwiększonego spożycia na rynku wewnętrznym.
 
Według danych Eurostat, w sierpniu br. eksport serów z Unii Europejskiej w porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku wzrósł o 18,7 proc. Jednocześnie w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. kraje Wspólnoty sprzedały łącznie na rynki zewnętrzne 523,7 tys. ton serów, o 14 proc. więcej niż w 2015 r.
 
Najbardziej rozwinęła się sprzedaż do Korei Południowej, gdzie w okresie styczeń-sierpień 2016 r. eksport wzrósł o 30 proc.
 
Z kolei sprzedaż do Algierii wzrosła o 23 proc., do Arabii Saudyjskiej o 20 proc., a Libanu o 18 proc. Wzrósł również eksport do Japonii, która jest drugim, po Stanach Zjednoczonych, największym ich odbiorcą. 
 
Sprzedaż do Szwajcarii wzrosła o 4 proc., a do USA nieznacznie o 2 proc. 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA