Z badan budżetów gospodarstw domowych wynika, że w ubiegłym roku przeciętne wydatki nominalne na mleko i jego przetwory obniżyły się w skali roku o 3,7 proc. i wyniosły 29,57 zł miesięcznie na osobę.
W 2015 roku zaszły duże zmiany w strukturze konsumpcji produktów mleczarskich. Zmniejszyło się spożycie mleka pitnego, a wzrosło serów dojrzewających i topionych.
Według badan budżetów gospodarstw domowych przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny, w minionym roku spożycie mleka spadło o 3,4 proc. i wyniosło 3,15 litra miesięcznie na osobę - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Hodowcy bydła i producenci mleka w sierpniu br. za jeden hektolitr surowca średnio otrzymywali 104,88 zł. To o 3,6 proc. więcej niż przed miesiącem, ale o 2,7 proc. mniej niż przed rokiem – informuje GUS. Najwyższe ceny za mleko w sierpniu...
Eksperci podkreślają, że nastąpiło to w czasie, kiedy przeciętne ceny surowca były w 2015 roku aż o 3,7 proc. niższe niż przed rokiem. Dodają, że stawki pozostałych produktów żywnościowych poleciały w dół w tym czasie tylko o 1,8 proc.
Zwiększyło się natomiast - o 2,6 proc. do 0,40 kg miesięcznie na osobę - spożycie serów dojrzewających i topionych. A konsumpcja tych produktów jest silnie uzależniona od dochodów społeczeństwa.
W grupie, która obejmuje 20 proc. populacji o najniższych zarobkach spożycie tych serów wyniosło przed rokiem 0,29 kg na osobę miesięcznie i było prawie o połowę mniejsze niż w wśród najbogatszych (też 20 proc. populacji).
Warto dodać, że aż 6-proc. obniżka cen tych wyrobów sprawiła, że stały się bardziej dostępne dla najmniej zamożnych.
Konsumpcja twarogów i jogurtów była natomiast na takim samym poziomie jak w 2014 r. Oprócz mleka pitnego zmniejszyło się jeszcze - o 2,8 proc. spożycie śmietany.
Z badan budżetów gospodarstw domowych wynika, że w ubiegłym roku przeciętne wydatki nominalne na mleko i jego przetwory obniżyły się w skali roku o 3,7 proc. i wyniosły 29,57 zł miesięcznie na osobę.