Rynek mleka będzie stabilny, choć twardy brexit może nim wstrząsnąć

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-07-2019,10:00 Aktualizacja: 24-07-2019,10:02
A A A

Sektor mleczarski, zdaniem analityków z Polskiej Izby Mleka, w najbliższej przyszłości powinien być stabilny. Wpłynie na to rosnące z każdym rokiem o dwa procent zapotrzebowania na mleko oraz na wysokiej jakości żywność bogatą w białko.

Sektor mleczarski Unii Europejskiej, jak podkreśla PIM, bardzo aktywnie zajmuje się wyzwaniami związanymi ze zmianami klimatycznymi.

Mleczarnie w UE w 2050 roku chcą dzięki temu osiągnąć zerową wartość netto emisji dwutlenku węgla.

Europejska polityka rolna ma wyraźnie orientację rynkową, przez co zdaniem PIM umożliwiło to pełną integrację unijnych rynków mleka na światowych rynkach mleczarskich.

Chcą wzmocnić polski rynek wołowiny

Całodobowy monitoring w rzeźniach, uszczelniony system identyfikacji bydła oraz wykorzystanie nowych technologii do zbierania i gromadzenia informacji o zwierzętach - m.in. nad takimi rozwiązaniami pracuje resort rolnictwa, by wzmocnić...

Zapasy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) zostały sprzedane, co również jest pozytywnym czynnikiem wpływającym na rynek mleka w UE.

Rynek mleka w UE, zdaniem PIM, stoi również przed wyzwaniami jak niezarządzany i twardy brexit, czy niestabilne globalne otoczenie handlowe na poziomie politycznym i technicznym.

"Przyszłe warunki handlu w Wielkiej Brytanii i UE są obecnie negocjowane i jeśli Wielka Brytania i UE nie osiągną porozumienia handlowego, Zjednoczone Królestwo będzie musiało przestrzegać taryf "najbardziej preferowanego narodu" Światowej Organizacji Handlu. Twardy brexit spowodowałby poważne skutki ekonomiczne zarówno po stronie eksporterów jak i importerów. Jeśli handel krajów UE z Wielką Brytanią utrzyma się na dotychczasowym poziomie szacuje się, że brytyjscy importerzy musieliby zapłacić ponad 2 mld USD na cła importowe z UE na produkty mleczarskie. Oczywiście koszty byłyby także po stronie importerów unijnych" - mówi Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka.

Dzięki współpracy z organizacjami międzynarodowymi, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka, Polska Izba Mleka jest na bieżąco informowana o kluczowych aktualnościach dotyczących rynku mleka.

Rynek mleka, jak przypomina PIM, charakteryzuje się globalnym popytem i podażą, które w dużym stopniu zależą od czynników zewnętrznych tj. warunków pogodowych i ceny pasz.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA