Rolnicy z Irlandii Północnej zrzeszeni w Ulster Farmers Union protestują przeciwko wołowinie pochodzącej z Polski. Ich zdaniem w czasie kryzysu należy wspierać lokalnych producentów.
Branżowa organizacja rolników i hodowców Ulster Farmers Union (UFU) protestuje przeciwko sprzedaży polskiej wołowiny w lokalnych sklepach. W ich opinii przynosi to straty lokalnym producentom w trudnych czasach.
Ulster Farmers Union (UFU) to demokratyczna organizacja ochotnicza reprezentująca rolników i hodowców w Irlandii Północnej. Została ona założona w 1918 r. i liczy ponad 11,5 tys. członków.
Jej przedstawiciele skrytykowali jednego z lokalnych przetwórców mięsa za importowanie wołowiny z Polski. Według nich firma Doherty and Gray powinna była zaopatrzyć się w mięso wołowe u lokalnych farmerów, a nie decydować się na import - informuje Rzeczpospolita na podstawie BBC.
Cena bydła rzeźnego na przełomie marca i kwietnia 2020 r. spadła do poziomu poniżej 6 złotych za kilogram. Była ona o 2% niższa niż przed tygodniem i o 6% niższa niż przed rokiem. Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego...
W czasach pandemii wspieranie lokalnych producentów powinno być priorytetem północnoirlandzkich firm - twierdzą zrzeszeni w UFU rolnicy.
Zakład znajdujący się w miejscowości Ballymena w hrabstwie Antrim broni się i tłumaczy, że wbrew doniesieniom prasowym nie obniżył ceny skupu wołowiny i nadal większość przetwarzanego mięsa kupuje od lokalnych farmerów.
Branżowa organizacja UFU nie pierwszy raz działa przeciwko polskiej wołowinie. Na początku kwietnia krytykowała innego irlandzkiego przetwórcę mięsa ABP za import wołowiny z Polski a sieci supermarketów ASDA oraz Sainsburys za jej sprzedaż.
Poruszenie wywołały polskie steki, które zdaniem członków organizacji sprzedawane były w bardzo konkurencyjnych cenach.
Doherty and Gray wydał oświadczenie, w którym informuje, że wołowinę kupuje od lokalnych farmerów oraz w krajach Unii Europejskiej i sprzedaje ja po przetworzeniu z oznaczeniem kraju pochodzenia.
Dzięki temu konsument ma możliwość wyboru po jaki rodzaj mięsa sięga na sklepowej półce.