Żywiec wołowy od dłuższego czasu bez przerwy drożeje. Taki sam trend odnotowano w ostatnim tygodniu listopada, kiedy to bydło rzeźne podrożało o kolejne 1,5% do wartości 9,42 zł za kg wagi żywej.
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce od dłuższego czasu dynamicznie rosną. Pod koniec listopada bydło rzeźne podrożało średnio o 1,5%, a spadek cen odnotowały jedynie jałówki powyżej 12 miesięcy.
Bydło rzeźne w czwartym tygodniu listopada skupowano średnio po 9,42 zł za kg. Cena ta była o 1,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8,1 % niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 53% droższy niż w analogicznym okresie 2020 r.
Najwyższy wzrost odnotowano w kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy. Zwierzęta te w ciągu tygodnia, jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podrożały o 6,4% do wartości 10,73 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 13,4% wyższa niż przed miesiącem oraz 61,5% niż przed rokiem.
Byki w wieku 12-24 miesięcy podrożały o niemal 1% do wartości 10,50 zł za kg. Ich cena była o 5,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 49,7% niż przed rokiem.
Śruta rzepakowa, której polscy rolnicy produkują bardzo duże ilości, zamiast zostawać w kraju na potrzeby paszowe, głównie wyjeżdża za granicę. - Śruta rzepakowa to nasze złoto, nasze dobro. Chcę się z wami podzielić argumentami...
Byki powyżej 24 miesięcy podrożały o 0,6% do wartości 10,42 zł za kg. Cena ta była o 5,1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 49,2% niż przed rokiem.
W przypadku krów cena w ciągu tygodnia wzrosła o 3,9% do wartości 7,82 zł za kg. Była ona jednocześnie o 13,9% wyższa niż przed miesiącem oraz o 65,8% niż przed rokiem.
Jedynie w przypadku jałówek powyżej 12 miesięcy odnotowano spadki cen. W ciągu tygodnia jałówki te potaniały o 0,2% do wartości 9,65 zł za kg. Były one o 5,7% tańsze niż przed miesiącem oraz o 47,1% niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 427,86 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1961,32 zł.
Cena ta była o 1,5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem.
Duża dynamika wzrostu cen żywca wołowego w Polsce oraz spadek wartości złotego względem euro spowodowały, że cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej była o 11,75 euro wyższa od średniej ceny w Unii Europejskiej i wyniosła 439,61 euro za 100 kg, co daje około 2015,18 zł.
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat przeciętnie po 21,12 zł za kg, informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Cena ta była o 6% wyższa niż tydzień wcześniej i o 23% niż w ostatnim tygodniu października. Cena tego asortymentu była również o 60% wyższa niż przed rokiem.