Ceny skupu bydła rzeźnego na początku roku ponownie wzrosły. Bydło ogółem kosztowało średnio 9,75 zł za kg wagi żywej. Cena ta była niemal o 2% wyższa niż przed tygodniem.
Bydło ogółem w ciągu tygodnia podrożało niemal o 2%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania bydła ogółem w styczniu drugi raz z rzędu wzrosły. Spadek cen odnotowano jedynie w kategorii byków w wieku 12-24 miesiące.
Krajowe zakłady w dniach od 1 do 7 stycznia za bydło ogółem płaciły średnio 9,75 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 17 gr za kg więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,4% wyższa niż przed miesiącem i o 10,5% niższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,34 zł za kg. Notowania te były o 2,2% wyższe niż przed tygodniem oraz o 2,7% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 12% niższa niż przed rokiem.
Prowadzi opas buhajów, jałówek, a od niedawna również wolców. Te ostatnie cechują się optymalnym otłuszczeniem tuszy i można uzyskać za nie nawet o 1 złotych za kilogram wyższą cenę. Marcin Wysocki z...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,84 zł za kg. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem i o 0,4% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 9,2% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 0,5% do wartości 10,74 zł za kg. Cena ta była o 1,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 9,3% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 7,60 zł za kg, czyli o 0,4% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,1 % wyższa niż przed miesiącem, a także o ponad 13% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,59 zł za kg wagi żywej. Były one o niemal 1% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 8,5% niż przed rokiem.
Na początku 2024 r. ćwierci z buhajków do 2 lat ubojnie sprzedawały po 20,49 zł za kg, a z krów rzeźnych po 16,50 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ