Koronawirus spowodował spadek cen produktów mlecznych w szczycie sezonu. Aby go wyhamować należy wdrożyć niezbędne środki i uruchomić prywatne przechowywanie wszystkich produktów mleczarskich.
Pandemia koronawirusa doprowadziła do tego, że notowania na rynku produktów mlecznych spadają w szczycie sezonu. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku gwałtownie zbliżają się do poziomu ceny interwencyjnej.
Rozprzestrzeniający się COVID-19 spowodował nagłe zamknięcie większości usług gastronomicznych, co wpłynęło na dostawców świadczących usługi w sektorze rolnym.
W efekcie sektor stanął w obliczu kryzysu spowodowanego przez zewnętrzne dla rolnictwa czynniki.
COVID-19 wywołał ograniczenia w eksporcie mleka oraz spadek konsumpcji wewnętrznej. Może to wywołać upadki najsłabszych mleczarni i gospodarstw produkujących mleko. - Eksport mleka nie załamie się całkowicie, ale znacząco spadnie. Spadnie...
Nastroje na rynku produktów mlecznych są negatywne, a ceny spadają w szczycie sezonu.
Notowania odtłuszczonego mleka w proszku zbliżają się do poziomu ceny interwencyjnej, co wywiera ogromną presję na ceny zbytu.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w marcu indeks cen produktów mlecznych na świecie, po czteromiesięcznym wzroście, uległ obniżeniu i ukształtował się na poziomie 203,5 punktów.
Jest to efekt spadków cen mleka w proszku, do czego przyczynił się mniejszy globalny popyt importowy wywołany pandemią COVID-19. W marcu spadły również ceny masła i sera.
W Polsce na przełomie marca i kwietnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, odnotowano ponowny spadek cen masła w blokach, przy jednoczesnym wzroście cen masła konfekcjonowanego.
W dniach od 30 marca do 5 kwietnia masło w blokach kosztowało przeciętnie 14,38 zł za kg. To o około 1% mniej niż tydzień wcześniej, o 0,3% mniej niż przed miesiącem i 17% mniej jak przed rokiem.
Amerykański rząd chce pomóc rolnikom poszkodowanym w wyniku pandemii koronawirusa. W tym celu planuje skupować mleko i mięso w ramach pakietu pomocowego. Rolnicy w USA w wyniku kryzysu wywołanego koronawirusem mają ogromne problemy ze...
Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 16,81 zł za kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 10,5% niższa niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 9,97 zł za kg. To o 4,5% mniej niż tydzień wcześniej i o 11% mniej niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,58 zł za kg. To nieznacznie bo o 0,4% więcej niż przed tygodniem, ale o 1% mniej niż miesiąc wcześniej.
Zdaniem przedstawicieli europejskiej organizacji zrzeszającej rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze Copa-Cogeca spadek cen może być ograniczony między innymi przez wdrożenie niezbędnych środków i uruchomienie prywatnego przechowywania wszystkich produktów mleczarskich.