Coraz mniej zarabiamy na sprzedaży produktów mleczarskich
W pierwszym półroczu wartość polskiego eksportu przetworów mleczarskich wyniosła 790,1 miliona euro i była o 20 niższa niż przed rokiem.
Na spadek złożyło się kilka czynników - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Bardzo wysoka była ubiegłoroczna baza w ujęciu ilościowym, przez kilka ostatnich miesięcy znacznie spadły ceny przetworów mleczarskich na świecie i wreszcie Polska w sierpniu 2014 roku utraciła rosyjski rynek z powodu embarga wprowadzonego przez władze w Moskwie.

Wzrost produkcji mleka, to recepta na przetrwanie
Najbardziej przez rok spadł eksport mleka w proszku (44 proc. do 148 mln euro) i serów (18 proc. do 287 mln euro). Warto jednak dodać, że o ile w pierwszym przypadku odnotowano 11-proc. spadek wolumenu sprzedaży, o tyle w drugim wysyłki wzrosły o 0,3 proc.
Spadł również eksport przetworów mleczarskich na rynek unijny. Na tle innych odbiorców obniżka była jednak stosunkowo niewielka i wyniosła 7,5 proc. r/r (do 570 mln euro).
Co ciekawe, w ujęciu wolumenowym w przypadku większości produktów (poza jogurtami i serwatką) udało nam się zwiększyć sprzedaż do krajów Wspólnoty. Państwa UE wciąż są
największym partnerem handlowym Polski i w pierwszej połowie br. miały 72-proc. (+10 proc.) udział w całkowitej wartości naszego eksportu mlecznego.