Coraz mniej zarabiamy na sprzedaży produktów mleczarskich

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-09-2015,11:00 Aktualizacja: 19-09-2015,18:40
A A A

W pierwszym półroczu wartość polskiego eksportu przetworów mleczarskich wyniosła 790,1 miliona euro i była o 20 niższa niż przed rokiem.

Na spadek złożyło się kilka czynników - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Bardzo wysoka była ubiegłoroczna baza w ujęciu ilościowym, przez kilka ostatnich miesięcy znacznie spadły ceny przetworów mleczarskich na świecie i wreszcie Polska w sierpniu 2014 roku utraciła rosyjski rynek z powodu embarga wprowadzonego przez władze w Moskwie.

nowoczesna_produkcja_mleka_konferencja

Wzrost produkcji mleka, to recepta na przetrwanie

Pomimo trudnej sytuacji w branży mleczarskiej to właśnie rozwój gospodarstw produkujących ten surowiec jest konieczny do utrzymania się na rynku. 8 września w Ciechanowcu w woj. podlaskim odbyła się konferencja, a jej hasłem przewodnim była...

Najbardziej przez rok spadł eksport mleka w proszku (44 proc. do 148 mln euro) i serów (18 proc. do 287 mln euro). Warto jednak dodać, że o ile w pierwszym przypadku odnotowano 11-proc. spadek wolumenu sprzedaży, o tyle w drugim wysyłki wzrosły o 0,3 proc.

Spadł również eksport przetworów mleczarskich na rynek unijny. Na tle innych odbiorców obniżka była jednak stosunkowo niewielka i wyniosła 7,5 proc. r/r (do 570 mln euro).

Co ciekawe, w ujęciu wolumenowym w przypadku większości produktów (poza jogurtami i serwatką) udało nam się zwiększyć sprzedaż do krajów Wspólnoty. Państwa UE wciąż są  
największym partnerem handlowym Polski i w pierwszej połowie br. miały 72-proc. (+10 proc.) udział w całkowitej wartości naszego eksportu mlecznego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA