Ceny skupu bydła rzeźnego w połowie lutego ustabilizowała się. Bydło ogółem kosztowało średnio 9,80 zł za kg wagi żywej. Cena ta była taka sama jak przed tygodniem.
W połowie lutego producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,05 zł za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania bydła ogółem w połowie lutego pozostały bez zmian. W tym czasie odnotowano wzrost cen krów i wyraźny spadek w grupie bydła w wieku 8-12 miesięcy.
Krajowe zakłady w dniach od 12 do 18 lutego za bydło ogółem płaciły średnio 9,80 zł za kilogram wagi żywej. Było to tyle samo co przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,7% niższa niż przed miesiącem i o 8,7% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 9,75 zł za kg. Oznacza to spadek aż o 5,9% w porównaniu z ceną sprzed tygodnia.
Właściwa struktura fizyczna TMR-u jest niezbędna dla prawidłowego pobierania paszy i właściwego funkcjonowania żwacza. Odpowiedniej długości, twarde i kujące elementy dawki stymulują przeżuwanie i produkcję śliny, która jest naturalnym...
Notowania te były jednocześnie o 2,7% niższe niż przed miesiącem, a także o 11,7% niż przed rokiem.
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,72 zł za kg. Cena ta była o 0,9% niższa niż przed tygodniem i o 2% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o niemal 8% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 1,8% do wartości 10,57 zł za kg. Cena ta była o 2,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 8,3% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,05 zł za kg, czyli o 2,3% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 2,4% wyższa niż przed miesiącem, a także o niemal 9% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,56 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,3% tańsze niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 1,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 7,7% niż przed rokiem.
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 20,85 zł za kg. Było to o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem, ale jednocześnie o 4% taniej niż przed rokiem.
Średnia cena zakupu byczków w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym wynosiła 846,08 zł za sztukę, czyli o 1% drożej niż przed tygodniem, ale o 2% taniej niż przed rokiem. Za byczki w typie mięsnym trzeba było zapłacić 1286,76 zł za sztukę. Było to o 2,2% drożej niż przed tygodniem i o 7% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ