Ceny w skupie bydła odrabiają straty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-05-2023,12:30 Aktualizacja: 15-05-2023,10:22
A A A
Notowania bydła rzeźnego przez kolejne dwa tygodnie sukcesywnie rosły. Na przełomie kwietnia i maja osiągnęły one poziom 10,95 zł za kg wagi żywej. 
 
Bydło rzeźne w dniach od 24 do 30 kwietnia podrożało o 1,5% do wartości 10,87 zł za kg wagi żywej. Cena uzyskiwana przez producentów była o 0,6% wyższa niż przed miesiącem i o 5,3% niższa niż przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,22 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 1,5% wyższe niż przed tygodniem i o 1,2% niższe niż przed miesiącem oraz o 2,3% niż przed rokiem.
 
opas bydła, alkalizowane zboże, pasze objętościowe, produkcja wołowiny, rasa h-f, mieszańce, modernizacja budynków,

Od dwóch lat opasają bydło na sucho

Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy.   Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,80 zł za kg. Cena ta była o 2,1% wyższa niż przed tygodniem i o 1,3% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 5% tańsze niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 2,1% do wartości 11,70 zł za kg. Cena ta była o 1,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 5% niższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,02 zł za kg, czyli o 1,9% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,7% wyższa niż przed miesiącem, a także o 9,8% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,50 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,9% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,6% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 0,5% mniej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
Ceny bydła rzeźnego na przełomie kwietnia i maja wzrosły o 0,8% do wartości 10,95 zł za kg wagi żywej. Była ona o 2,7% wyższa niż przed miesiącem i o 5,2% niższa niż przed rokiem. 
 
Zielone Mleko, produkcja serów dojrzewających o podwyższonej wartości odżywczej.

Mleko na ser o podwyższonej wartości odżywczej

Projekt Zielone Mleko zakłada żywienie pastwiskowe, a zimą stosowanie dawki bez udziału kiszonki z kukurydzy i pasz GMO. Uzyskany surowiec posiada wyższa zawartością witaminy E, betakarotenu oraz kwasu alfa-linolowego i jest przeznaczony do...
Dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,55 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 6% niższe niż przed tygodniem i o 6,4% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
 
Za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące płacono średnio 11,88 zł za kg. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed tygodniem i o 2,9% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 4,4% tańsze niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 0,2% do wartości 11,68 zł za kg. Cena ta była o 0,9% wyższa niż przed miesiącem oraz o 10,9% niższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,93 zł za kg, czyli o 1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,9% wyższa niż przed miesiącem, a także o 10,9% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,50 zł za kg wagi żywej. Były one w tej samej cenie co przed tygodniem oraz o 0,4% droższe niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 1% mniej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA