Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen w skupie bydła. Największy wzrost ceny o 6,5% odnotowało bydło w wieku 8-12 miesięcy.
Średnia cena bydła rzeźnego na przełomie lutego i marca wzrosła o 1,6%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny bydła rzeźnego na przełomie lutego i marca po raz kolejny wzrosły. Największe podwyżki odnotowano w grupie bydła w kategorii 8-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia podrożało o 6,5%.
Żywiec wołowy w ciągu tygodnia, jak podaje Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podrożał o 1,6% do wartości 10 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 5,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 48,7% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
W kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy odnotowano największy wzrost, który wyniósł 6,5%. Tym samym cena tego bydła osiągnęła wartość 9,87 zł za kg. Było to o 0,5% więcej niż przed miesiącem oraz o 47,6% niż przed rokiem.
Sektor bydła mięsnego który jest jednym z najlepiej zorganizowanych w Polsce, w dużej mierze odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe nie tylko naszego kraju, ale także Europy. - Ponad dwa tygodnie temu dyskutowaliśmy na radzie unijnych...
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 1,4% do wartości 10,78 zł za kg. Notowania te były o 3,6% wyższe niż przed miesiącem oraz o 46,7% niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,1% do wartości 10,73 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 47,6% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,48 zł za kg. Cena ta była o 1,6% wyższa niż przed tygodniem oraz o 6,4% niż przed miesiącem, a także o 55,3% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały 10,16 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 1,9% wyższa niż przed tygodniem. Jednocześnie była ona o 3,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 45,6% niż przed rokiem.
Na przełomie lutego i marca odnotowano również wzrost cen zbytu mięsa wołowego. Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat zbywano średnio po 19,97 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem, a także o 47% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ