Ceny skupu bydła rzeźnego drugi tydzień z rzędu wzrosły. Bydło ogółem kosztowało 9,93 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,8% wyższa niż przed tygodniem i o 0,7% niż uzyskiwali producenci przed miesiącem.
Notowania w skupie żywca wołowego po raz kolejny wzrosły. Dostawcy w drugim tygodniu października za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,93 zł za kilogram wagi żywej, czyli niemal o 1% więcej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 2 do 8 października w ciągu tygodnia podrożało o 7 gr za kg do wartości 9,93 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,7% wyższa niż przed miesiącem i o niemal 8% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,23 zł za kg. Notowania te były aż o 0,1% wyższe niż przed tygodniem oraz o 0,4% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 8,7% niższa niż przed rokiem.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich już po raz kolejny rozpoczęło realizację Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,94 zł za kg. Cena ta była o niemal 2% wyższa niż przed tygodniem i o 2,4% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 5,6% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 2% do wartości 10,79 zł za kg. Cena ta była o 2,6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,1% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,19 zł za kg, czyli o 0,6% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,2% niższa niż przed miesiącem, a także o 12,4% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,66 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,5% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,6% droższe niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 6,3% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 20,60 zł za kg, a z krów rzeźnych po 16,55 zł za kg.