Bydło
RSS-
28-11-2016,8:00
U bydła w Kanadzie potwierdzono kolejne przypadki gruźlicy
Gruźlica u jednej sztuki bydła w Kanadzie w prowincji Alberta została potwierdzona u pięciu innych. Ta informacja wskazuje, że doszło do transmisji bakterii prątek gruźlicy między zwierzętami. -
27-11-2016,23:40
Więcej krów cieli się przy pełni księżyca
Powszechne przekonanie mówiące, że przy pełni księżyca liczba urodzeń jest większa, okazuje się być prawdziwe również w odniesieniu do krów mlecznych, czego dowiodła grupa naukowców w Uniwersytetu w Tokio. -
27-11-2016,20:45
Jak zredukować emisję amoniaku
Lepsze projekty obór, skuteczniejsze procesy mycia oraz uzdatniania gnojowicy mogą zredukować emisje amoniaku z obiektów dla krów mlecznych nawet o 17 do 50%, wskazuje nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Science of the Total Environment. -
27-11-2016,4:55
Poprawić strawności włókna
Maksymalizowanie strawności włókna pokarmowego będzie miało tej zimy w USA decydujące znaczenie dla tamtejszej produkcyjności bydła mlecznego i mięsnego. -
25-11-2016,22:40
Liderzy w produkcji bydła mięsnego wybrani
„Producent Bydła Mięsnego Roku 2016” wybrany. Pierwsze miejsce w kategorii producentów jałówek i buhajków hodowlanych zajął Zygmunt Jodko, a w kategorii producent bydła opasowego Anna i Józef Wojewódzcy z miejscowości Wojewódki Dolne. -
24-11-2016,19:10
Producent bydła mięsnego 2016 r. Wkrótce poznamy zwycięzców
Producent bydła mięsnego roku 2016 to konkurs, który ma zintegrować środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego z sektorem przemysłu mięsnego a także upowszechnić wiedzę na temat chowu i hodowli bydła ras mięsnych.