Stawka dopłaty do rzepaku nie przystaje do kosztów jego produkcji. Wsparcia chcą też producenci soi
Zgłaszający się do Dolnośląskiej Izby Rolniczej (DIR) gospodarze zwracają uwagę na konieczność podniesienia stawki dopłaty do sprzedanego rzepaku i objęcia wsparciem także upraw soi.
Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej zwrócił się do centrali rolniczego samorządu, czyli Krajowej Rady Izb Rolniczych, z prośbą o wystąpienie do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dopłat do sprzedanych produktów.
„Otrzymujemy sygnały od rolników, którzy analizując proponowane stawki dopłat do rzepaku i poniesione koszty produkcji, wnoszą o zweryfikowanie poziomu planowanego wsparcia, gdyż nie uwzględnia on znacznego wzrostu kosztów produkcji tej rośliny. Uzyskany dochód ze sprzedaży po oferowanych dziś cenach plus planowana dopłata nie pokryją nawet kosztów produkcji” – podkreśla DIR.
Ponadto do Izby zwrócili się również producenci soi z postulatem uwzględnienia ich we wspomnianej pomocy państwa.
„Rozszerzono listę roślin objętych dopłatą o grykę, tymczasem soja jest również bardzo popularną rośliną stosowaną w uprawie i do tej pory jej ziarno zalega w magazynach, bez szans na sprzedaż nawet po kosztach” – argumentuje dolnośląski samorząd rolniczy.
Stawki pomocy i warunki jej uzyskania można znaleźć tutaj i tutaj.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś