Złote Medale WorldFood Warsaw 2016 zostały rozdane
Podczas uroczystej gali wręczono Złote Medale Targów WorldFood Warsaw. Celem konkursu jest promocja najlepszych wyrobów prezentowanych podczas wystawy.
Profesjonalne jury składające się z przedstawicieli branży oceniło skład wyrobów (w tym surowców wykorzystywanych do produkcji, ich pochodzenia i technologii wytwarzania), posiadane certyfikaty, opakowania i oznakowania oraz koncepcję marketingową i sposób dystrybucji. Ostatecznie tegorocznymi zwycięzcami targów zostali:
- Czekolada Figa&Dzika Pomarańcza zgłoszona przez firmę EkoHurtownia.pl
- Ketchup Diabełek Dziadunia zgłoszony przez firmę Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp.J.
- Bio Chipsy Kokosowe zgłoszone przez firmę Nomak
- Jogurt grecki bez laktozy zgłoszony przez OSM w Łowicz
- Kiełbasa siekana zgłoszona przez firmę Kapecki Sp. J.
- Olej lniany zgłoszony przez firmę Olejowy Raj
- Wino Bonifacio Alicante Boushet 2012 zgłoszone przez firmę Competir International
- Czarna herbata z kawałkami owoców marakui zgłoszona przez Regency Teas (Ptv) Ltd
Złoty Medal w kategorii Debiut Polski otrzymał produkt Bio Canihua firmy Bio Naura, zaś Złoty Medal w kategorii Debiut Zagraniczny mix nasion i orzechów firmy SIA S.C. Gran.
Wyróżnienia targowe WorldFood Warsaw 2016 zdobyli:
- Wino Apple Paple 2014 Reserva firmy Apple Paple Sp. z o.o.
- Ciasto drożdżowo maślane firmy Consonni
- Anchois solone firmy Meotida Sp. z o.o.
- Dżem węgierkowo – gruszkowy i Dżem z rabarbaru firmy SPO Twój Ogród
- Makaron Bartolini z młodym jęczmieniem firmy P.P.H. Tabit Sp. z o.o.
- Polędwiczka słodka wędzona eko firmy Zakład Mięsny WASĄG Sp.J.
Zwiedzający targi goście wytypowali natomiast najbardziej przyjazne stoisko tegorocznej edycji - została nim ekspozycja Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej. Zaś firma Vivera otrzymała tytuł stoiska z najlepszą aranżacją i designem.