TITAN czyli otoczkowane drożdże od firmy Lallemand
Lallemand zorganizował międzynarodowe spotkanie dla mediów 16 maja w Józefowie w woj. mazowieckim. Jego uczestnicy zwiedzali mieszczący się tam zakład produkcyjny.
Firma w ten sposób oficjalnie zaprezentowała nową linię produkcyjną probiotycznych drożdży w opatentowanej technologii TITAN.
Mleka będzie więcej. Rolnicy radzą sobie z suszą
Fabryka Lallemand w Józefowie jest jedną z dwóch europejskich ośrodków, druga znajduje się w Niemczech, która wykorzystuje tę technologię w produkcji drożdży.
Żywe mikroorganizmy nie zawsze są odporne na proces produkcji paszy i związane z tym ograniczenia. Występuje w nim wiele etapów, podczas których może dojść do zmniejszenia żywotność komórek drożdży. Tymczasem w przypadku stosowania probiotyków głównym celem jest to, aby pozostały one żywe i aktywne.
- Aby zapewnić ich stabilność w procesie granulowania paszy i podczas przechowywania konieczna wydaje się być ich ochrona. Temu właśnie służy technologia TITAN - mówiła Sylvie Roquefeuil z firmy Lallemand.
TITAN to technologia ochrony żywych drożdży do zastosowania w paszy granulowanej. Została ona wprowadzona 10 lat temu. Podczas prac nad jej rozwojem firma doskonaliła warunki fermentacji i suszenia oraz każdy kolejny etap ich przetwarzania aż do pakowania po to, aby zapewnić optymalną odporność i żywotność.
Produkcja drobiu ma bić kolejne rekordy
- Technologia TITAN chroni żywe drożdże przed presją, ciepłem i wilgocią, które można napotkać w procesach granulowania pasz. W warunkach przemysłowego peletowania TITAN wykazuje lepszą stabilność w porównaniu z produktami bez kapsułkowania - mówił Vincent Couture z firmy Lallemand.
Technologia TITAN jest obecnie stosowana w produkcji żywych drożdży Lallemand Animal Nutrition Levucell SB (Saccharomyces cerevisae boulardii CNCM I-1079) wykorzystywanych w żywieniu trzody chlewnej oraz drobiu a także Levucell SC (Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077).
Uczestnicy spotkania po zakończonej części teoretycznej zwiedzili także fabrykę należącą do De Heus w Łęczycy, w której drożdże probiotyczne w technologii TITAN są wykorzystywane do produkcji premiksów dla zwierząt gospodarskich.