ABP Poland przedstawia inicjatywę na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce. Wstępne dane wskazują na poprawę zdrowia i reprodukcji w stadzie bydła.
ABP Poland przedstawia inicjatywę na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce. Pomoże w tym system monitorowania, który przy pomocy sensorów umieszczonych w kolczykach i obrożach gromadzi i analizuje informacje o dobrostanie zwierząt.
Firma ABP Poland przy współpracy z MSD Animal Health podjęła inicjatywę mającą na celu rozwój zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce.
W ramach projektu uruchomiono pilotażowe gospodarstwo położone w Chełminku w woj. wielkopolskim, gdzie na początku 2023 r. wprowadzono rozwiązanie do analizy danych. Jego celem jest poprawa produktywności, rentowności i zrównoważonego rozwoju polskich gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła.
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Firma zapowiada, że w ciągu najbliższych 2-3 lat 40-hektarowe gospodarstwo stanie się miejscem doświadczalnym dla innowacyjnych rozwiązań technologicznych.
Gospodarstwo to specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego oraz opasie zwierząt, które po osiągnięciu odpowiedniej wagi trafiają do zakładu należącego do ABP w Pniewach.
W fermie w Chełminku zostanie przetestowany system monitorowania SenseHub®, który przy pomocy sensorów umieszczonych w kolczykach i obrożach gromadzi informacje o dobrostanie zwierząt. Zebrane dane są następnie przesyłane do komputera lub urządzenia mobilnego.
Technologia śledzi wzorce zachowań takie jak aktywność ruchową zwierząt, spożycie wody i paszy oraz przeżuwanie. Zebrane dane są dostępne w czasie rzeczywistym. W ciągu około 10 dni po założeniu czujników system uczy się normalnych zachowań bydła.
Oprogramowanie jest w stanie zdefiniować wzorce dla każdego zwierzęcia, by wrazie potrzeby wysyłać powiadomienia w przypadku oznak niepokoju lub rui. System wykrywa również problemy zdrowotne i może oceniać reakcję na różne zabiegi weterynaryjne, a także śledzić problemy zdrowotne zwierząt w okresach wysokiego ryzyka i błyskawicznie na nie reagować.
Projekt Zielone Mleko zakłada żywienie pastwiskowe, a zimą stosowanie dawki bez udziału kiszonki z kukurydzy i pasz GMO. Uzyskany surowiec posiada wyższa zawartością witaminy E, betakarotenu oraz kwasu alfa-linolowego i jest przeznaczony do...
Sensory mogą pomóc w prowadzeniu profilaktyki u zwierząt, w tym opracowaniu protokołów szczepień oraz zarządzaniu siarą. Ma to na celu ograniczenie stosowania antybiotyków i poprawę wydajności zwierząt zarówno w produkcji mlecznej jak i mięsnej.
Jak wynika z pierwszych raportów w monitorowanym stadzie udało się poprawić parametry rozrodu oraz wartość indeksu ogólnego stanu zdrowia.
Dotychczasowe wyniki uzyskane na farmach demonstracyjnych ABP w Irlandii i Wielkiej Brytanii dowodzą, że możliwe jest ulepszenie genetyki cieląt mieszańców bydła mlecznego z mięsnym, przy jednoczesnym pozytywnym wpływie na produkcję mleka oraz środowisko naturalne.
Podczas realizacji projektu w Polsce firma zamierza opracować profilaktyczne protokoły zdrowotne, które zostaną udostępnione hodowcom współpracującym z ABP Poland w ramach programu wsparcia.