ProBeet WG – skuteczność w ograniczaniu presji chwościka potwierdzona w doświadczeniach
Uprawa buraka cukrowego jest wysoko nakładowa i wymaga starannej agrotechniki, w ostatnich latach stała się jedną z najlepiej opłacalnych upraw polowych. Najważniejszym wyzwaniem jest zarządzanie zdrowotnością plantacji, nawet gdy rolnik uprawia odmiany o zwiększonej odporności na chwościk buraka.
Chwościk buraka – najgroźniejsza choroba w uprawie buraka cukrowego
Chorobą o zdecydowanie największym znaczeniu gospodarczym jest chwościk buraka, którego nasilenie z roku na rok jest coraz większe a zwalczanie trudniejsze. Wytwarzanie przez grzyba Cercospora beticola biotypów bardziej agresywnych i odpornych na działanie dostępnych w sprzedaży środków grzybobójczych jest głównym problemem jaki napotyka producent buraka cukrowego. Dodatkową trudnością jest wycofywanie substancji czynnych i fungicydów na poziomie europejskim oraz krajowym.
ProBeet WG – bakterie na chwościka
Firma AgroBiotics w odpowiedzi na problemy Rolników związane prowadzeniem plantacji buraków cukrowych przygotowała preparat mikrobiologiczny ProBeet WG. Jego głównym zadaniem jest indukowanie naturalnej odporności roślin buraka cukrowego na Cercospora beticola, sprawcę chwościka buraka.
ProBeet WG jest cennym uzupełnieniem programu prowadzenia plantacji, który pozwala w sposób naturalny zadbać o zdrowotność uprawy. Jego wysoka przydatność w prowadzenia plantacji buraków została potwierdzona na polach produkcyjnych w 2023 roku. O jego wysokiej funkcjonalności świadczy fakt, że wielu zadowolonych klientów już zakupiło ProBeet WG na sezon 2024.
Liczne doniesienia naukowe wskazują, że Cercospora beticola szybko wytwarza szczepy tolerancyjne/odporne na działanie substancji czynnych, a nawet całych grup chemicznych (mających ten sam mechanizm działania np. triazole). Jednocześnie badania naukowe dowodzą, że grzyby patogeniczne nie wykazują tolerancji/odporności na biologiczny system odporności indukowany aplikacją preparatem mikrobiologicznym ProBeet WG z AgroBiotics.
Skuteczność potwierdzona w badaniach
Testy przeprowadzone przez Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Toruniu potwierdziły całkowite zahamowanie przez ProBeet WG rozwoju szczepów odpornych na działanie wybranych substancji czynnych.
Średni procent hamowania wzrostu grzybni Cercospora beticola sprawcy chwościka buraka przez preparat ProBeet WG |
|||
Numer izolatu |
Odporność izolatów na działanie substancji czynnych |
Dawka preparatu (kg/ha) |
|
1,0 |
1,5 |
||
1 |
azoksystrobina tetrakonazol, tebukonazol, difenkonazol, fluksopyroksad |
100,0 |
100,0 |
2 |
mefentriflukonazol azoksystrobina tetrakonazol, tebukonazol, difenkonazol, fluksopyroksad |
100,0 |
100,0 |
3 |
mefentriflukonazol fenpropidyna azoksystrobina tetrakonazol, tebukonazol, difenkonazol, fluksopyroksad |
100,0 |
100,0 |
4 |
mefentriflukonazol fenpropidyna azoksystrobina tetrakonazol, tebukonazol, difenkonazol, fluksopyroksad |
100,0 |
100,0 |
W doświadczeniach oraz na plantacjach, w których zastosowano ProBeet WG przynajmniej raz w sezonie wegetacyjnym zaobserwowano wzrost polaryzacji w porównaniu do standardowych technologii uprawy buraka cukrowego. Uzyskanie wzrostu tego parametru możliwe jest dzięki działaniu PGPB, czyli korzystnemu wpływowi bakterii z rodzaju Bacillus na kondycję i wigor roślin buraka cukrowego.
Kombinacja |
Termin zabiegu |
Plon korzeni t/ha |
Zawartość cukru % |
Plon biologiczny cukru t/ha |
Plon technologiczny cukru t/ha |
Kontrola bez zabiegów |
- |
56,9 |
14,0 |
7,9 |
6,9 |
Technologia fungicydowa |
21 czerwca |
61,8 |
14,0 |
8,7 |
7,5 |
6 lipca |
|||||
29 lipca |
|||||
ProBeet WG |
21 czerwca |
91,4 |
15,0 |
13,7 |
12,0 |
6 lipca |
|||||
29 lipca |
|||||
ProBeet WG |
21 czerwca |
100,9 |
15,1 |
15,1 |
13,1 |
Fungicyd |
6 lipca |
||||
ProBeet WG |
29 lipca |
źródło: materiały reklamowe firmy Osadkowski; SGGW „Sprawozdanie z badań w uprawie buraka cukrowego w 2023r”
Kiedy najlepiej ograniczać presję szkodnika?
Termin aplikacji ProBeet WG przypada na okres sprzyjający wystąpieniu infekcji Cercospora beticola – w dzień powyżej 25°C i w nocy powyżej 15°C, przy jednocześnie dużej wilgotności powietrza. Zalecana dawka to od 1,0 do 1,5 kg/ha w zależności do fazy rozwojowej roślin buraka oraz profilu odmiany.
Aplikacja ProBeet WG daje najlepsze efekty w systemie hybrydowym, czyli naprzemiennie z fungicydami. Obserwacje praktyków i nasze wyniki badań pokazują, że najlepiej produkt zastosować jako pierwszy w technologii prowadzenia uprawy. Stosowanie rekomendowane jest w momencie wystąpienia warunków sprzyjających infekcji, przed wystąpieniem objawów choroby.
ProBeet WG nie ma okresu karencji co pozwala na jego aplikację bez obaw o termin zbioru. Dla przypomnienia okres karencji dla chemicznych środków grzybobójczych wynosi zwykle od 28 do 35 dni, a dla niektórych produktów zawierających substancję czynną difenkonazol nawet 62 dni!
ProBeet WG jest zaklasyfikowany jako nawozowy produkt mikrobiologiczny.